Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Το μνημείο πεσόντων στην Ερμακιά

Το μνημείο πεσόντων της Ερμακιάς βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, εκατόν πενήντα μέτρα νοτίως της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Πρόκειται για μια λιτή κατασκευή, όμοια με εκείνη που βρίσκεται στον οικισμό του Δροσερού επίσης στο Δήμο της Εορδαίας. Φαίνεται πως αυτά τα μνημεία κατασκευάστηκαν έπειτα από μαζικές παραγγελίες του καθεστώτος της Δικτατορίας και τοποθετήθηκαν σε κάθε μικρό χωριό της επαρχίας, ειδικότερα της βορείου Ελλάδας.

Το μνημείο δεν διεκδικεί δάφνες αισθητικής ποιότητας, Πρόκειται για μια τσιμεντένια στήλη ύψους περίπου ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών, επενδυμένη εξωτερικά με μάρμαρο. Στην πρόσοψη του είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΝΗΜΕΙΟΝ
ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΕΡΜΑΚΙΑΣ
1968

Εν αντιθέσει με το μνημείο του Δροσερού το οποίο παρουσιάστηκε σε προηγούμενο άρθρο, σε αυτό το μνημείο αναγράφεται και το σημαντικό στοιχείο του έτους ανέγερσης (1968) που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τοποθετήθηκε από το διδακτορικό καθεστώς της 21ης του Απριλίου.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.