Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Το Δημοτικό Σχολείο στο Ξινό Νερό της Φλώρινας

Το Δημοτικό Σχολείο του Ξινού Νερού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα οικοδομήματα όχι μόνο του νομού Φλώρινας αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο, ορθογώνιου σχήματος το οποίο έχει υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο. Η κεντρική θύρα βρίσκεται στην πρόσοψη του και σε αυτήν οδηγεί διπλή κλίμακα. Το ισόγειο έχει στην πρόσοψη τέσσερα ορθογώνια παράθυρα και ο πρώτος με τον δεύτερο από έξι παράθυρα έκαστος. Στις παραστάδες των παραθύρων υπάρχουν όμορφες ανάγλυφες διακοσμήσεις. Στην κορυφή της πρόσοψης υπάρχει περίτεχνο αέτωμα με διάφορες φυτικές διακοσμήσεις. 

Σύμφωνα με τις πηγές, το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1907 με δαπάνες των κατοίκων και ολοκληρώθηκε το 1910. Με την υποχώρηση τους οι Οθωμανοί έβαλαν φωτιά στο σχολείο καταστρέφοντας το σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι κάτοικοι το αναστήλωσαν και κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Παγκοσμίου Πολέμου λειτούργησε - όπως και πολλά άλλα δημόσια κτίρια της περιοχής - ως στρατιωτικό νοσοκομείο για τη γαλλική Στρατιά της Ανατολής η οποία δρούσε στην περιοχή του Μακεδονικού Μετώπου. Υπάρχει μάλιστα μια μεταλλική πλάκα δίπλα από την κεντρική θύρα η οποία μνημονεύει τα παρακάτω:

AUX SOLDATS FRANCAIS
DU FRONT D' ORIENT
ACCUELLIS EN ELLIES ET AMIS
A XINO NERO
1915 - 1918

MUNICIPALITE D' AMYNTAIO
&
CONSULAT GENERAL DE FRANCE
Α THESSALONIQUE
(16 - X- 2011)

ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΟΙ
ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ
ΣΤΟ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ
1915 - 1918
ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
&
ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Διαβάζουμε λοιπόν ότι η πλάκα τοποθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με πρωτοβουλία του Δήμου Αμυνταίου και του Γαλλικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο, κηρύχτηκε διατηρητέο το 1988 σύμφωνα με την την Υπουργική Απόφαση ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1570/25374/4-8-1988 - ΦΕΚ 635/Β/30-8-1988 
η οποία αναγράφει τα παρακάτω:

"Xαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του N1469/50, το Δημοτικό Σχολείο Ξινού Nερού στη Φλώρινα, με τον περιβάλλοντα χώρο του, όπως ακριβώς απεικονίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα με τα στοιχεία ABΓΔEZHΘIKΛMNA, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της απόφασης, γιατί πρόκειται γιά πολύ αξιόλογο κτίσμα των αρχών του αιώνα μας, με εκλεκτικιστική διάθεση στην μορφολογική οργάνωση των όψεων, όπου συνυπάρχουν στοιχεία αναγεννησιακά και μπαρόκ".

Στις μέρες μας το σχολείο είναι ένα ενεργό 6θεσιο Δημοτικό στο οποίο έρχονται παιδιά όχι μόνο από το Ξινό Νερό αλλά και από τα γειτονικά χωριά Φανός και Ροδώνας. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:
  1. Διαρκής κατάλογος των κυρηγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας, ΦΕΚ 635/Β/30-8-1988
  2. Περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα, Τεύχος 37ο, 2004
  3. Ιστοσελίδα Δημοτικού Σχολείου Ξινού Νερού
  4. Στα ίχνη του Μακεδονικού Μετώπου, Ιστοσελίδα Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.