Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Το γλυπτό "Εις Μνήμην..." στον Α.Η.Σ. Αμυνταίου

Στην είσοδο του Α.Η.Σ. Αμυνταίου υπάρχει μνημείο προς τιμήν των πεσόντων λιγνιτωρύχων της περιοχής. Το έργο φέρει την ονομασία «Εις μνήμην…» και κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Την κατασκευή του έργου ανέλαβε το 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών που εδρεύει στη Φλώρινα υπό τον καλλιτεχνικό συντονισμό του Γιάννη Ζιώγα, επίκουρου καθηγητή και συντονιστή του 1ου Εργαστηρίου. Το γλυπτό κατασκεύασε η Γιώτα Καρβουνιάρη ενώ συνεργάτης τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον οργανωτικό τομέα υπήρξε η Κική Στούμπου. Το έργο κατασκευάστηκε τον Αύγουστο του 2015 και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2016.

Η δημιουργία είναι κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από μέταλλο. Αποτελείται από ένα μεγάλο ορθογώνιο ύψους περίπου 8 μέτρων το οποίο τέμνει ένα μηχάνημα του ορυχείου. Πάνω στο ορθογώνιο έχουν φιλοτεχνηθεί διάφορες ανθρώπινες μορφές ενώ περιμετρικά του μεταλικού περίβολου αναγράφονται τα λόγια:

ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:
  1. Ορόσημο για την περιοχή μας του γλυπτό στον ΑΗΣ Αμυνταίου, Πρωινός Λόγος - ηλεκτρονική έκδοση, 02.07.2016
  2. Το Ψηλότερο Γλυπτό στην Ελλάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου εις μνήμην των λιγνιτωρύχων, Πρωινός Λόγος - Ηλεκτρονική Έκδοση, 06.07.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.