Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Το Ηρώο της Καλαμάτας

To Ηρώο της Καλαμάτας - που οι ντόπιοι κάτοικοι το αποκαλούν Ελευθερία - βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης που μετά από πολλές μετονομασίες φέρει σήμερα την επωνυμία "πλατεία βασιλέως Γεωργίου".

Η Ελευθερία είναι σίγουρα το πιο επιβλητικό υπαίθριο γλυπτό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Κεντρική μορφή είναι μια γυναίκα η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα ψηλό βάθρο ύψους περίπου δέκα μέτρων. Η γυναίκα αυτή - κατασκευασμένη από ορείχαλκο - αναπαριστά την ελευθερία. Είναι νεαρής ηλικίας, φοράει αρχαιοπρεπή χιτώνα και έχει το δεξί της πόδι προτεταμένο. Στο δεξί της χέρι κρατά ένα ξίφος σε μια στάση που προδικάζει ότι είναι έτοιμη να καταφέρει χτύπημα στον εχθρό. Περιμετρικά του αγάλματος της ελευθερίας, σε ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο (ύψους περίπου δυο μέτρων) βρίσκονται τα ορειχάλκινα αγάλματα των τριών οπλαρχηγών που απελευθέρωσαν την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου του 1821: του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Παπαφλέσσα.

Ο Μαυρομιχάλης αποδίδεται σε μέση ηλικία με φέσι στο κεφάλι και παχύ μουστάκι. Με το δεξί του χέρι κρατά την λαβή της πιστόλας που είναι περασμένη στη μέση του. Είναι ντυμένος με την παραδοσιακή μανιάτικη φορεσιά: πουκάμισο, γιλέκο, σαλβάρι (βράκα) μέχρι το γόνατο και ψηλές μπότες. Κάτω από το άγαλμα του υπάρχει η επιγραφή:

ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ
1765 - 1848

Ο Παπαφλέσσας αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Φοράει το ράσο του αρχιμανδρίτη με ένα σταυρό να κρέμεται στον λαιμό του. Στη ζώνη του έχει περασμένη μια πιστόλα. Πάνω από το ράσο φέρει την περίφημη γούνα την οποία κέρδισε ως λάφυρο από την μάχη των Δερβενακίων ο αδερφός του Νικήτας και έπειτα του την χάρισε. Το δεξί του πόδι είναι προτεταμένο, τα χέρια του ανοιχτά και το βλέμμα του στραμμένο προς τον ουρανό. Στο δεξί χέρι κρατά ένα χαρτί. Από κάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ
1788 - 1825

Τέλος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία. Έχει μακριά μαλλιά και μουστάκι, φοράει την χαρακτηριστική αγγλική περικεφαλαία, πουκάμισο, γιλέκο, φουστανέλα και μπότες. Στη μέση του φέρει μια σπάθα και μια πιστόλα. Το δεξί του χέρι είναι υψωμένο προς τον ουρανό ενώ με το αριστερό κρατά την λαβή από το γιαταγάνι. Από κάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
1770 - 1843

Δυο ακόμα επιγραφές είναι χαραγμένες στο βάθρο. Η πρώτη αναφέρει την ημερομηνία της απελευθέρωσης και η δεύτερη τα ονόματα των δημιουργών του έργου καθώς και την ημερομηνία κατασκευής:

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΑΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Η.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΑΛΙΚΗ Μ. ΧΑΤΖΗ ΓΛΥΠΤΑΙ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΛΗ ΒΕΚΚΟΥ
1878

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.