Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Το μνημείο του σεισμού του 1986 στην Καλαμάτα

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της Καλαμάτας. Ήταν στις 20:21 όταν σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και το 70% των κτιρίων της πόλης με ζημιές τόσο μεγάλες που πλέον κρίνονταν ακατοίκητα προς κατοίκηση ή οποιουδήποτε άλλου είδους χρήση.

Πράγματι, οι εικόνες που έχουν διασωθεί στον τύπο της εποχής, δείχνουν μια πόλη η οποία μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο: γκρεμισμένα σπίτια, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, άνθρωποι να τρέχουν σε κατάσταση σοκ στους δρόμους. 

Σε ανάμνηση αυτού του θλιβερού γεγονότος ο Δήμος της Καλαμάτας έστησε το 2010 στην συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη (στη βόρεια πλευρά της πλατείας του βασιλιά Γεωργίου) μια αναθηματική πλάκα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων. Η πρόσοψη της καλύπτεται εξ' ολοκλήρου από την παρακάτω επιγραφή:

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 13 ΣΕΠ. 1986
ΛΙΜΑΝΙ-ΓΙΟΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-20.20
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,2 ΡΙΧΤΕΡ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
50.000 σεισμοπαθείς
άγρυπνοι στο ύπαιθρο
20 ΝΕΚΡΟΙ, 9 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΚΑΙ 300 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ.
ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ...ΈΦΥΓΕ
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ
ΉΔΗ, 1.700 ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ!
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ 13.440 ΣΠΙΤΙΑ
"ΕΙΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ;"
πυροσβΈστης λιποθύμησε
μόλις έβγαλε ζωντανή μια 14χρονη
μέσα από τα ερείπια
"Η ΝΙΚΗ ΝΙΚΗΣΕ"
ΞΕΘΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΤΑΝΟ ΝΗΠΙΟ 10 ΗΜΕΡΩΝ
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,6 ΡΙΧΤΕΡ
ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ
ΤΧΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΑΧΗ
94 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ
3.500 χιλιάδες σκηνές για 10.000 ανθρώπους

Στα πλαϊνά της στήλης υπάρχουν οι ακόλουθες επιγραφές:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ
ΤΟΥ 1986

ΕΠΙ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ε. ΝΙΚΑ
2010

Επίσης στα πλαϊνά της στήλης υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ένα Λ μέσα σε ένα Π και από κάτω η ημερομηνία 2010.

Αναφορικά με εκείνο το θλιβερό γεγονός, αξίζει να σημειωθεί η ακόλουθη ιστορία. Προ του σεισμού, στην Καλαμάτα κυκλοφορούσαν τρεις εφημερίδες: το "Θάρρος", η "Ελευθερία" και η "Σημαία". Αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, τα γραφεία της "Ελευθερίας" και της "Σημαίας" καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τότε, ο διευθυντής  του "Θάρρους" Γιάννης Αποστολάκης κρίνοντας ανέντιμο να εκμεταλλευτεί την τραγική κατάσταση και να κυκλοφορήσει μόνο η δική του εφημερίδα, κάλεσε στα γραφεία του τους εργαζόμενους των άλλων δυο εφημερίδων και όλοι μαζί κυκλοφόρησαν - μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στα γραφεία - μια κοινή έκδοση με τον τίλο "Καλαματιανά Νέα".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.