Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Νικόλαου Κατούντα στην Καλαμάτα

Ο Νικόλαος Κατούντας γεννήθηκε το 1943 στην Πάτρα. Φοίτησε στη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και στη Νομική Σχολή των Αθηνών. Το 1973 φέροντας τον βαθμό του υπολοχαγού μετατέθηκε στην Κύπρο. Η έναρξη της τουρκικής εισβολής τον βρήκε διοικητή του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33ης Μοίρας Καταδρομών. Ως διοικητής λόχου 62 καταδρομέων κίνησε το πρωί της 22ας Ιουλίου του 1974 για να ενισχύσει το 251 Τ.Π. υπό τον Παύλο Κουρούπη που υπερασπιζόταν την Κερύνεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών του που διασώζονται στο βιβλίο "Νικόλαος Κατούντας: ο Λεωνίδας της Κερύνειας", βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κυρίως τουρκικό αποβατικό σώμα. Έπειτα από σφοδρές μάχες κοντά στο χωριό Τέμπλος της Κερύνειας, το ελληνικό σώμα υποχώρησε. Έκτοτε, παραμένει αγνοούμενος. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες που διασώζονται στο παραπάνω βιβλίο, όταν κινούνταν προς ενίσχυση του 251 Τάγματος Πεζικού και πέτυχε στο δρόμο ορισμένους οπισθοχωροούντες πεζικάριους τους είπε το καθ' όλα σπαρτιατικό "Δε σας ρώτησα πόσοι είναι οι εχθροί. Σας ρώτησα που είναι". Οι ίδιοι μάρτυρες αναφέρουν πως κάλυψε την οπισθοχώρηση όλων των στρατιωτών του και ήταν ο ίδιος που ζήτησε και στους τελευταίους να εγκαταλείψουν "Η Κύπρος θα μαυροφορεθεί και δεν θέλω να ναι κι οι μανάδες σας αυτές που θα φορέσουν μαύρα. Φύγετε. Σας διατάσσω".

Όλες οι πηγές συμφωνούν ότι εκτέλεσε το καθήκον του στο ακέραιο, με θάρρος και γενναιότητα, πολεμώντας μέχρι τέλους εναντίον υπέρτερων δυνάμεων.

Η προτομή του Νικόλαου Κατούντα βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας, επί της οδού Αριστομένους ακριβώς μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης. Ο Κατούντας αναπαρίσταται με στρατιωτική στολή φορώντας τον χαρακτηριστικό μπερέ των καταδρομέων. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ
ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΟΥ 31 Λ.Κ. ΤΗΣ 33 ΜΚ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ
ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ
ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ 1974 ΗΡΩΙΚΑ
ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ
ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕΘΕΙΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ
ΑΓ. ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ ΤΗΝ Ν/20/21
ΙΟΥΛΙΟΥ 74  ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ
ΤΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ
ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΤΗΝ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 74
Γ.Ε.Σ. ΙΟΥΛΙΟΣ 1999

Η προτομή είναι ανυπόγραφη και δεν έχω πληροφορίες για το πότε τοποθετήθηκε. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Νικόλαος Κατούντας: ο Λεωνίδας της Κερύνειας, Συλλογικό, Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.