Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Το μνημείο της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα σύμφωνα με τις πηγές υπήρξε το πρώτο μεγάλο κάστρο της Πελοποννήσου που απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Ήδη από της 22 Μαρτίου περιμετρικά της πόλης είχαν συγκεντρωθεί επαναστατικές δυνάμεις από τη Μάνη καθώς και την υπόλοιπη Λακωνία και Μεσσηνία. Μεταξύ των σημαντικών οπλαρχηγών που βρέθηκαν στην περιοχή ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τον γιο του Ηλία, ο Παπαφλέσσας και ο Αναγνωσταράς. Ο Οθωμανός διοικητής της πόλης Αρναούτογλου βλέποντας το άσκοπο της αντίστασης, παρέδωσε την πόλη αμαχητί. Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία - κατά πάσα πιθανότητα στο ναό των αγίων Αποστόλων - και έπειτα πραγματοποιήθηκε η δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας η οποία αποτελεί το πρώτο πολιτικό όργανο της ελεύθερης Ελλάδας. Πρόεδρος της ορίστηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Το πρώτο σημαντικό ψήφισμα του εξέδωσε ήταν η περίφημη "Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς" που ουσιαστικά είναι ένα μανιφέστο των αιτιών που οδήγησαν το ελληνικό έθνος στην εξέγερση και μια πρόσκληση προς τα πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης και υποστήριξη και βοήθεια.

Το γεγονός της απελευθέρωσης της Καλαμάτας μνημονεύεται και τιμάται με ένα μνημείο στην πλατεία 23ης Μαρτίου της πόλης. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό το οποίο αποτελείται από δυο στήλες: μαι κάθετη και άλλη μία οριζόντια. Η κάθετη στήλη - ύψους τεσσάρων μέτρων περίπου - αναπαριστά αφαιρετικά έναν άνθρωπο, μια αναμμένη δάδα και ένα περιστέρι. Στην οριζόντια στήλη είναι χαραγμένο όλο το κείμενο που φέρει τον τίτλο "Προειδοποίησις εις τα ευρωπαϊκάς αυλάς".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.