Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η προτομή του Σπύρου Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα

Ο Σπύρος Αλεξανδράκης γεννήθηκε το 1808 στον Κάμπο της μεσσηνιακής Μάνης. Ανέπτυξε εμπορική δραστηριότητα και το 1836 έστησε τον πρώτο του εμπορικό οίκο στην πόλη της Καλαμάτας. Η Καλαμάτα τότε ήταν ένα από τα σημαντικά κέντρα του μικρού, νεοσύστατου ελληνικού βασιλείου. Ασχολήθηκε κυρίως με εισαγωγές και εξαγωγές αλευριού, ξυλείας και διάφορων τοπικών μεσσηνιακών προϊόντων. Το 1853 πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Θεωρούνταν ο μεγαλύτερος έμπορος της Καλαμάτας την εποχή εκείνη. Πεθαίνοντας (1871) κληροδότησε στην πόλη της Καλαμάτας μέρος από την περιουσία του από την οποία κτίστηκαν μεταξύ άλλων και το Γηροκομείο δίπλα από το ναό της Υπαπαντής το οποίο φέρει το όνομα του "Αλεξανδράκειο Γηροκομείο".

Η προτομή του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου. Είναι φτιαγμένη από μάρμαρο. Ο Αλεξανδράκης αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία. Έχει μεγάλο μέτωπο και ελάχιστα μαλλιά , μεγάλο μουστάκι και μεγάλα, χαρακτηριστικά μάτια. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και παπιγιόν. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
ΕΚ ΚΑΜΠΟΥ ΑΒΙΑΣ
ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ
1808 - 1871

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.