Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Η προτομή του Αντώνιου Λιγνού στην Ύδρα

Ο Αντώνιος Λιγνός του Δημητρίου γεννήθηκε το 1871 και πέθανε τον Ιούνιο του 1856. Ήταν ιατρός στο επάγγελμα και διετέλεσε Δήμαρχος της ιστορικής Ύδρας για σαράντα ολόκληρα χρόνια γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μακροβιότερους Δημάρχους σε όλον τον ελλαδικό χώρο. Το σημαντικότερο έργο του Λιγνού ήταν η εύρεση, ταξινόμηση και μελέτη των αρχείων του νησιού τα οποία αποτέλεσα την βάση για την δημιουργία του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου της Ύδρας, ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας.

Η προτομή του βρίσκεται έξω ακριβώς από το κτίριο του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή, δημιουργία του γλύπτη Ευριπίδη Βαβούρη. Τοποθετήθηκε έπειτα από χορηγία του "Εν Πειραιεί Υδραϊκού Συνδέσμου" το 1961. Ο Λιγνός αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει κοντά μαλλιά, μεγάλο μέτωπο και μουστάκι. Φοράει σακάκι, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει η επιγραφή:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΙΓΝΟΣ

Μεταγενέστερα τοποθετήθηκε πλαστική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΗΜ. ΛΙΓΝΟΣ
8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1871 - 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1956
Ιατρός - Δήμαρχος
Ιδρυτής
Ιστορικού Αρχείου
και Μουσείου Ύδρας

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή αναφορικά με τον χορηγό:

ΕΥΛΑΒΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΤΟΥ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ
ΥΔΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
1961

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Ε. ΒΑΒΟΥΡΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.