Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Το ταφικό μνημείο των Ιερόθεου και Νεόφυτου Ζωτάλη στην Ύδρα

Το ταφικό μνημείο των ορθόδοξων ιερομόναχων Ιερόθεου και Νεόφυτου Ζωτάλη βρίσκεται στον περίβολο του καθεδρικού ναού στο μοναστήρι της Ύδρας. Ο Νεόφυτος Ζωτάλης υπήρξε ηγούμενος του μοναστηριού ενώ μετά το θάνατό του το έργο του συνέχισε ο ανεψιός του Ιερόθεος ο οποίος και αποπεράτωσε την πλήρη ανακαίνιση του χώρου το 1774. 

Το κοινό ταφικό τους μνημείο είναι μια μαρμάρινη ορθογώνια σαρκοφάγος η οποία όταν επισκέφτηκα το μέρος τον Αύγουστο του 2018 ήταν σπασμένη στο ένα μέρος (βλ. αντίστοιχη φωτογραφία). Στο πάνω μέρος της σαρκοφάγου υπάρχει επιγραφή η οποία είναι δυσανάγνωστη. Μεταφέρω ότι μπόρεσα να διακρίνω:

[...]
[...] TO CAΛΠΙCΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
[...]
ΤΩΝ ΚΤΗΤΟΡΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΑΚΑΝΙΣΤΩΝ
ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗC ΙΕΡΑC ΜΟΝΗC

ΑΡΧΙΜ. ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΖΩΤΑΛΗ (1740 - 1766)
ΑΡΧΙΜ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΖΩΤΑΛΗ (1767 - 1779)

Πίσω από την σαρκοφάγο υπάρχει περίτεχνο ψηφιδωτό στο οποίο απεικονίζει τους δυο μοναχούς πεσμένους στα γόνατα να προσφέρουν στην Παναγία (η οποία έχει στην αγκαλιά της τον Χριστό) το Μοναστήρι. Από κάτω υπάρχει η επιγραφή:

ΔΕCΠΟΙΝΑ ΠΡΟCΔΕΞΑΙ

Δεξιά και αριστερά από τους δυο μοναχούς υπάρχουν οι επιγραφές:

ΔΕΗCΙC 
OIK. Δ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΙC ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΟΦΙCΑ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗC ΜΑΛΩCH
ΡΑΦ. ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΥ

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟC Π.C. 

Περιμετρικά του κεντρικού ψηφιδωτού υπάρχει η επιγραφή:

ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕC ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ - ΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΕΟΦΥΤΟC ΖΩΤΑΛΗC (ΑΨΜ - ΑΨΞΖ) Κ ΙΕΡΟΘΕΟC ΖΩΤΑΛΗC (ΑΨΞΖ - ΑΨΟΘ) ΑΦΙΕΡΟΥCI ΤΗΝ CΕΒΑΣΜ. Ι. ΜΟΝΗΝ ΤΙ ΠΑΝΑΓΗΙ ΜΡ -ΘΟΥ

Στον θόλο πάνω από την σαρκοφάγο υπάρχουν τέσσερα ψηφιδωτά τα οποία αναπαριστούν σύμφωνα με τις επιγραφές (από τα αριστερά προς τα δεξιά) το μοναστήρι της Πορταΐτισσας, τον άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο, την μητέρα του Αγίου Μαρίνα καθώς και μια σκηνή Ανάστασης δίπλα από την οποία υπάρχει η επιγραφή:

ΟΥΚ ΕCTIN ΩΔΕ
ΑΝΑCΤΗCΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
Κ ΕΓΕΡΘΗCΟΝΤΑΙ 
ΟΙ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΝΗΜΕΙΟΙC
ΚΑΙ
ΠΑΝΤΕC ΟΙ ΕΝ ΤΗ ΓΗ
ΑΓΑΛΙΑCΟΝΤΑΙ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.