Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Η προτομή του Ιωάννη Χαραμή στην Ύδρα

Ο Ιωάννης Χαραμής γεννήθηκε το 1904 στην Αθήνα και πέθανε το 1978 στο Παρίσι. Η καταγωγή του ήταν απ΄το όμορφο νησί της Ύδρας. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο των Αθηνών και ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία. Υπήρξε καθηγητής του συγκεκριμένου κλάδου στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών από το 1948 μέχρι και το 1969 ενώ στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 1961 διετέλεσε Υπουργός Πρόνοιας. Υπήρξε επίσης τακτικό μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών.

Η προτομή του βρίσκεται σε μικρή πλατεία μπροστά από το ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ύδρα. Το σπίτι το οποίο βρίσκεται πίσω από την προτομή ήταν το αρχοντικό της οικογένειας του το οποίο σήμερα βρίσκεται στην κατοχή νέων ιδιοκτητών. Η προτομή είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Ο ακαδημαϊκός αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία έχοντας κοντά μαλλιά, φαρδύ μέτωπο και μουστάκι. Στο στήθος και στο λαιμό φέρει παράσημα. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και παπιγιόν. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΧΑΡΑΜΗΣ
Ακαδημαϊκός  
Καθηγητής
Οφθαλμολογίας
1904 - 1978

Ο Δήμος Υδραίων, επί δημαρχίας
Κ. Αναστασόπουλου (1998) με την
προτομήν αυτήν αποτίει φόρον τιμής
στο άξιο τέκνο της Ύδρας

Η προτομή λοιπόν σύμφωνα με την επιγραφή τοποθετήθηκε το 1998. Σύμφωνα με την επιγραφή που είναι χαραγμένη πάνω στο έργο, δημιουργήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από τον γλύπτη Τάκη Παρλαβάντζα:

1996
Τ. Παρλαβάντζας

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.