Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Η προτομή του Πέτρου Λαμπαδάριου στη Σπάρτη

Ο Πέτρος ο Πελοποννήσιος έζησε από το 1730 μέχρι και το 1778 οπότε και απεβίωσε πιθανότατα από επιδημία πανώλης. Τόπος καταγωγής του ήταν η Λακωνία. Μαθήτευσε κοντά στον Πρωτοψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιωάννη Τραπεζούντιο και ανήλθε στο αξίωμα του Λαμπαδάριου (λαμπαδάριος: αυτός που δίνει το φως του πολιτισμού στον κόσμο, αξίωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το δεύτερο τη τάξει όσον αφορά τους ψάλτες μετά από αυτό του Πρωτοψάλτη) το 1770. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταβυζαντινής παράδοσης.

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο μπροστά από το ναό της Ευαγγελίστριας στην πόλη της Σπάρτης. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή, έργο αγνώστου γλύπτη. Ο Πέτρος αποδίδεται - μάλλον εκ του φανταστικού - με τη στολή του ιεροψάλτη έχοντας πυκνό μούσι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΠΕΤΡΟC ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟC
Ο ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟC 
1730 - 1777

ΤΗΝ ΗΔΥΦΩΝΟΝ ΜΟΥCΙΚΗC ΑΗΔΟΝΑ
ΑCΜΑΤΙΚΟΝ ΤΕΤΤΙΓΑ ΤΗC ΕΚΚΛΗCΙΑC
ΤΟΝ ΜΟΥCΙΚΩΝ ΝΟΥΝ, ΟΝ ΕΓΝΩΡΙCΕ ΤΕΧΝΗ
ΑΛΛΟΝ ΜΕΛΩΔΟΝ , ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΝ ΠΕΤΡΟΝ
ΙΑΚΩΒΟC ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗC

Ω ΜΑΚΑΡΙΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ 
ΛΑΒΕ ΚΑΙ ΑΦ' ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΟΡΦΑ-
ΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ CΟΥ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥ-
ΤΑΙΟΝ ΤΟΥΤΟ ΔΩΡΟΝ, ΤΟΝ ΠΛΑΓΙ-
ΑΥΛΟΝ, ΙΝΑ CΥΜΨΑΛΛΗC  ΑCΜΑ-
ΤΑ ΔΙ' ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΤΩ ΠΑΡΑΔΕΙCΩ
ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΠΑΝ. Η. ΠΟΥΛΙΤCA
1965

Μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου επιγράμματος υπάρχουν εγχάρακτα ένα λυχνάρι και ένας πλαγίαυλος (φλάουτο δηλαδή), το αφιέρωμα των μαθητών του Πέτρου (ως τέτοιοι ορίζονται μεταφορικώς οι σύγχρονοι ψάλτες της Λακωνίας) σύμφωνα με το παραπάνω επίγραμμα.

Η όλη κατασκευή σύμφωνα με την τελευταία επιγραφή πραγματοποιήθηκε το 1965 με επιμέλεια του Παναγιώτη Πουλίτσα. Ο Πουλίτσας ήταν Λάκωνας δικαστικός ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών και προσωρινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1946. Καταγόταν από το Γεράκι της Λακωνίας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.