Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ο τάφος του Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα

Ο τάφος του Λάζαρου Κουντουριωτη βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο μοναστήρι της Ύδρας. Ο επισκέπτης τον συναντά αμέσως μετά την είσοδο του από την κεντρική είσοδο του μοναστηριού.

Πρόκειται για μια λιτή μαρμάρινη σαρκοφάγο η οποία εδράζεται πάνω σε ένα βάθρο. Έχει σχήμα ορθογώνιο το οποίο δεν ξεπερνάει τα δυο μέτρα σε μήκος και το ένα σε πλάτος. Περιμετρικά, υπάρχει φυτική διακόσμηση, ένας ανάγλυφος ρόδακας, ένα ανάγλυφο λυχνάρι καθώς και ένας έξεργος μαρμάρινος σταυρός. Στη μια πλευρά είναι χαραγμένα τα γράμματα ΧΡ (Χριστός) ενώ στην άλλη είναι χαραγμένη η επιγραφή:

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ
ΚΑΤΑ ΜΕΝ ΤΟ ΑΥΞΘ ΈΤΟΣ ΜΗΝΟΣ Ζ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ
ΚΑΤΑ ΔΕ ΤΟ ΑΩΝΒ ΤΗΙ ΣΤ΄ ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟΒΙΩΣΑΣ
1769 - 1852

ΤΟΔΕ ΕΓΕΝΕΤΟ ΜΕΡΙΜΝΗ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΎΔΡΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ
ΧΟΡΗΓΙΑ ΔΕ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ν. ΚΟΥΛΟΥΡΑ

O Λάζαρος Κουντουριώτης πέθανε το 1852 ενώ ο Προκόπιος ανέλαβε καθήκοντα Μητροπολίτη Ύδρας και Σπετσών το 1912. Επομένως, ο Κουντουριώτης θάφτηκε πρωτίστως σε άλλο μέρος και μετά το 1912 μεταφέρθηκαν τα οστά του στη σαρκοφάγο που βρίσκονται σήμερα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.