Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ο τάφος του Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα

Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης πέθανε στο Παλαιό Φάληρο τον Αύγουστο του 1935. Ήταν δική του επιθυμία να θαφτεί στο πατρογονικό νησί της Ύδρας, μάλιστα είχε σχεδιάσει ο ίδιος τον τάφο του πάνω σε ύψωμα, ακριβώς κάτω από το αρχοντικό του σπίτι στην δυτική πλευρά του λιμανιού της Ύδρας.

Σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής - αποσπάσματα των οποίων παραθέτει ο Θεόδωρος Κόντες σε άρθρο του στη σελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, η σωρός του Κουντουριώτη μεταφέρθηκε στην Ύδρα με το ομώνυμο ατμόπλοιο συνοδεία του αντιτορπιλικού "Λέων". Την ημέρα της κηδείας κατέπλευσε στο λιμάνι της Ύδρας και το εύδρομο "Έλλη" (το θρυλικό πλοίο το οποίο πέντε χρόνια μετά βυθίστηκε άνανδρα από τους Ιταλούς ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στο λιμάνι της Τήνου). Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε - έπειτα από επιθυμία του ίδιου του Κουντουριώτη - στη μικρή εκκλησία του αγίου Γεωργίου που βρίσκεται πλάι στο αρχοντικό του από τον ιερέα Δημήτρη Χελιώτη.

Ο Υδραίος ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης καταθέτει και αυτός την μαρτυρία του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" (31.08.2012) λέγοντας πως ως μικρό παιδί συνήθιζε να παίζει στο σημείο όπου ο Κουντουριώτης είχε ανοίξει τον τάφο του. Ήταν παρών στην κηδεία, αναφέρει τους κανονιοβολισμούς από τα πλοία καθώς και την τέλεση της κηδείας στο ναΐσκο του αγίου Γεωργίου.

Ο τάφος του Παύλου Κουντουριώτη δεν αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και δεν υπάρχει στους κάθε λογής τουριστικούς οδηγούς της Ύδρας. Όπως προείπα, βρίσκεται κάτω από το αρχοντικό του στη δυτική πλευρά του λιμανιού. Η πιο εύκολη πρόσβαση είναι από τον παραλιακό δρόμο. Ο τάφος βρίσκεται πάνω στο λόφο και σε αυτόν οδηγούν μικρά χωμάτινα μονοπάτια ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα. Από το σημείο του τάφου, η θέα προς το θαλάσσιο στενό της Ύδρας είναι μαγευτική. 

Ο τάφος είναι πέτρινος και κιβωτιόσχημος. Πρόκειται για μια λιτή κατασκευή στην οποία κυριαρχεί ένας μαρμάρινος σταυρός πάνω στον οποίο υπάρχει χαραγμένη η επιγραφή:

ΕΝ
ΤΟΥΤΩ
ΝΙΚΑ

Δύο εντοιχισμένες μαρμάρινες πλάκες πλάκες αναγράφουν τα παρακάτω:

ΝΑΥΑΡΧΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1855
22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1955

ΌΛΗ Η ΣΤΟΡΓΗ ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ
ΎΔΡΑΝ ΌΛΗ ΔΕ Η ΨΥΧΗ ΕΥ
ΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΔΙΑΠΥΡΩΣ
ΝΑ ΦΥΛΑΤΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι και τις μέρες μας, τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που διαπλέουν στο στενό της Ύδρας απευθύνουν τιμητικό χαιρετισμό προς το νεκρό, με σήμανση "Γενικής Ακινησίας" προς τον πέτρινο σταυρό.

Είχα την τύχη να επισκεφτώ τον τάφο του μεγάλου Ναυάρχου τον Αύγουστο του 2018. Πέρα από τον περιηγητικό ενδιαφέρον, για μένα ήταν και ένα καθήκον - ως πάλαι ποτέ κληρωτός Δίοπος του Πολεμικού μας Ναυτικού - να επισκεφτώ το σημείο και να απαγγείλω προς τον μαρμάρινο σταυρό τους στίχους:

Είμαι ο ναύτης του Αιγαίου
κρεβάτι έχω τα βαθιά νερά
και για την ένδοξη πατρίδα
είμαι όλος φλόγα και καρδιά

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.