Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Αντώνιου Μαρτελάου στη Ζάκυνθο

Ο Αντώνιος Μαρτελάος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1754. Γιος ιερέα, φόρεσε και ο ίδιος το ορθόδοξο ράσο προκειμένου να διακονήσει στην ιδιόκτητη εκκλησία της Αναλήψεως στην πόλη της Ζακύνθου. Φιλομαθής και ανήσυχος, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και την ποίηση. Έγραφε σε απλή δημοτική γλώσσα, κάτι που τον κάνει έναν από τους πρώτους δημοτικιστές. Υπήρξε δάσκαλος τόσο του Διονύσιου Σολωμού όσο και του Ugo Foscolo. Αν και ευγενικής καταγωγής ο ίδιος, γρήγορα ασπάστηκε τις φιλελεύθερες ιδέες της γαλλικής επανάστασης τις οποίες διέδιδε τόσο μέσω του άμβωνα όσο και μέσω της διδασκαλίας του. Πριν πεθάνει (το 1818) έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Η μαρμάρινη προτομή του βρίσκεται έξω από την είσοδο του ορθόδοξου ναού της Αναλήψεως στην πόλη της Ζακύνθου. Όπως έγραψα παραπάνω, σε αυτό το ναό διακόνησε για δεκαετίες. Ο Μαρτελάος αποδίδεται με ιερατική αμφίεση και μούσι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΡΤΕΛΑΟΣ
1754 - 1818

Πάνω στο βάθρο υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Κωνσταντίνου Δικέφαλου:

ΓΛΥΠΤΗΣ
Κ. ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.