Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Διονύσιου Σολωμού στο λόφο Στράνη της Ζακύνθου

Ο λόφος του Στράνη βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοδυτικά του κέντρου της Ζακύνθου, πάνω στο σημείο όπου ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος διασταυρώνεται με τον δρόμο που οδηγεί στον οικισμό της Μπόχαλης. Πήρε το όνομα του από την οικογένεια του Samuele Strani η έπαυλη της οποίας βρισκόταν σε εκείνο το σημείο. Ο Strani ήταν ευγενικής καταγωγής και διετέλεσε πρόξενος του βασιλιά του ηνωμένου βασιλείου Σουηδίας - Νορβηγίας στην Πάτρα. Ο Σολωμός ήταν συχνός επισκέπτης της έπαυλης μάλιστα με τον γιο του Samuele Λουδοβίκο είχε αδελφικές σχέσεις και μάλιστα του έχει αφιερώσει και δυο από τα ποιήματα του. Θρυλείται ότι σε αυτό το λόφο ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός ακούγοντας του κανονιοβολισμούς από το Μεσολόγγι εμπνεύστηκε και έγραψε τόσο τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" όσο και τον "Ύμνο εις της Ελευθερία".

Σήμερα το σύνολο του λόφου αποτελεί έναν πολύ όμορφο χώρο αναψυχής και περιπάτου. Οι αρχές τον διαμόρφωσαν με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να είναι προσβάσιμος ελεύθερα από όλους τους επισκέπτες της περιοχής. Στην κορυφή του λόφου είναι τοποθετημένη η προτομή του Διονύσιου Σολωμού. Το όλο μνημείο λειτουργεί ως ορόσημο. Η προτομή είναι τοποθετημένη πάνω σε ψηλό βάθρο ύψος περίπου πέντε μέτρων. Το βάθρο είναι πέτρινο και στην πρόσοψη του φέρει ορειχάλκινο ανάγλυφο μιας γυναικείας μορφής (η ελευθερία) η οποία έχει υψωμένο το δεξί της χέρι κρατώντας σπαθί, έτοιμη να καταβάλει των εχθρό. Από κάτω, με μεταλλικά ανάγλυφα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στις υπόλοιπες τρεις πλευρές υπάρχουν αντίστοιχα τρεις μαρμάρινες πλάκες στις οποίες είναι χαραγμένες οι παρακάτω επιγραφές:

ΜΑΓΕΜΑ Η ΦΥΣΙΣ ΚΙ ΌΝΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΟΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙ
Η ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ ΟΛΟΧΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟ ΧΟΡΤΑΡΙ
ΜΕ ΧΙΛΙΕΣ ΒΡΥΣΕΣ ΧΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΧΙΛΙΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΡΑΙΝΕΙ
ΌΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΝΗ ΣΗΜΕΡΑ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΘΑΙΝΗ
Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ

ΛΑΜΨΙΝ ΈΧΕΙ ΟΛΗ ΦΛΟΓΩΔΗ
ΧΕΙΛΟΣ ΜΕΤΩΠΟ ΟΦΘΑΛΜΟΣ
ΦΩΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΦΩΣ ΤΟ ΠΟΔΙ
ΚΙ ΌΛΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΕΊΝΑΙ ΦΩΣ
Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ

ΦΩΣ ΠΟΥ ΠΑΤΕΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ
ΤΟΝ ΆΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΟ
Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ

Όσον αφορά την ίδια την προτομή, είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο. Ο Σολωμός αποδίδεται σε νεαρή ηλικία, φορώντας ευρωπαϊκή ενδυμασία. Έχει πυκνά, φουντωτά μαλλιά. Σύμφωνα με άρθρο του Γιάννη Δεμέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ημέρα της Ζακύνθου" το βάθρο αρχικά αποτελούσε μαζί με το ανάγλυφο, αυτόνομο, ξεχωριστό έργο το οποίο τοποθετήθηκε το 1951. Το ανάγλυφο κατασκευάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χρήστου Ρουσέα στο χυτήριο του Ζακυνθινού Σπύρου Γκιουστόζη. Το 1957 τοποθετήθηκε παραδίπλα η μαρμάρινη προτομή, έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Δημητριάδη και μεταγενέστερα η προτομή τοποθετήθηκε πάνω στο στήλη που έκτοτε λειτουργεί ως βάθρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.