Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Το μνημείο των Ζακυνθίων που συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στη Ζάκυνθο

Νοτίως της πλατείας του Διονύσιου Σολωμού στη πόλη της Ζακύνθου, πάνω σε μια τριγωνική νησίδα επί του βραχίονα του λιμανιού βρίσκεται μνημείο προς τιμήν των Ζακυνθίων που συμμετείχαν στη ναυμαχία της Ναυπάκτου η οποία διεξήχθη το 1571. Οι Ζακυνθινοί ως υπήκοοι της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, συμμετείχαν στην ιστορική εκείνη σύγκρουση ως στρατιώτες και πληρώματα του ενωμένου στόλου της Ιερής Ένωσης (Lega Santa) εναντίον του Οθωμανικού Στόλου. 

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων έργο του γλύπτη Ιάκωβου Μαλακατέ. Στην κορυφή της υπάρχει ως επίστεψη φυτική διακόσμηση. Από κάτω ακολουθούν εγχάρακτοι μαίανδροι και παρακάτω δυο αγγελικές μορφές ανάμεσα σε φυτική διακόσμηση. Η κύρια γλυπτική σύνθεση βρίσκεται επίσης στην πρόσοψη και αναπαριστά εγχάρακτα μια γυναικεία μορφή γονατιστή σε στάση θρήνου. Από κάτω υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη:

ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΛΑΚΑΤΕΣ ΕΠΟΙΕΙ

Κάτω από την υπογραφή του γλύπτη υπάρχει ένα λυχνάρι και παρακάτω η επιγραφή:

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1971

Μεταξύ των αγγέλων και της  γυναικείας μορφής υπάρχει η παρακάτω επιγραφή:

Η
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΤΙΜΩΣΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΑΝΤΩΝ 
ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΝΕΥΡΩΠΗΝ
ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΤΑΥΤΗΝ
ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.