Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Διονύσιου Ρώμα στη Ζάκυνθο

Ο Διονύσιος Ρώμας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση, διεξαγωγή και ενίσχυση της επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1771. Σπούδασε νομική στη Πάδοβα της Ιταλίας και επέστρεψε στο νησί προκειμένου να ασκήσει την δικηγορία. Το 1794 θα διαδεχτεί τον πατέρα του στη θέση του Γενικού Πρόξενου της Δημοκρατίας της Βενετίας στην Πελοπόννησο και την Ρούμελη. Εκεί ανέπτυξε ιδιαίτερες επαφές με τους προκρίτους του ελληνισμού, διαπιστώνοντας την δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει το ελληνικό έθνος έπειτα από χρόνια σκλαβιάς. Το 1809 εκλέγεται γερουσιαστής και το 1815 ιδρύει την τεκτονική στοά της Ζακύνθου με τίτλο "Αναγεννηθείς Φοίνιξ". Το 1819 μυείται στη Φιλική Εταιρεία και έκτοτε το αρχοντικό του γίνεται χώρος συνάθροισης αγωνιστών από όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης.

Το 1820 οι Άγγλοι - στην κατοχή των οποίων είχαν περάσει τα Επτάνησα - αντιλαμβάνονται τις επαναστατικές του κινήσεις και ο Ρώμας προκειμένου να γλιτώσει, φεύγει στη Βενετία όπου και παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Επέστρεψε στη Ζάκυνθο το 1824 όπου και δημιούργησε την "Επιτροπή Ζακύνθου" με σκοπό την υλική υποστήριξη του Αγώνα. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών, ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του υπέρ της επανάστασης. Ήταν τόσο σημαντική η επιρροή του που αποτελούσε τη δεύτερη πρόταση για τη θέση του Κυβερνήτη της Ελλάδας μετά από αυτή του σπουδαίου Ιωάννη Καποδίστρια. Πέθανε το 1857 στη Ζάκυνθο. 

Η προτομή του βρίσκεται έξω από την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ζακύνθου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή έργο του γλύπτη Γεώργιου Γεωργίου. Ο Ρώμας αναπαρίσταται με μουστάκι και ευρωπαϊκή ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΡΩΜΑΣ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Η Γλυπτική στα Ιόνια Νησιά, Αθανάσιος Χρήστου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 1995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.