Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Κομφούκιου στη Ζάκυνθο

Ο Κομφούκιος υπήρξε Κινέζος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε το 551 π.Χ και πέθανε το 479 π.Χ. Η διδασκαλία του υπήρξε καταλυτική για την φιλοσοφική και κοινωνική διαμόρφωση όχι μόνο της Κίνας αλλά και σχεδόν ολόκληρης της ανατολικής Ασίας. Το όλο φιλοσοφικό του σύστημα μετατράπηκε σε μια μορφή θρησκείας η οποία φέρει την ονομασία Κομφουκιανισμός και η οποία απαντάται μέχρι και τις μέρες μας. Σημαντικότερο του έργο είναι τα Ανάλεκτα τα οποία δεν τα έγραψε ο ίδιος αλλά οι μαθητές του. Σε αυτά περιλαμβάνονται διάλογοι με τους ακολούθους του οι οποίοι αναδεικνύουν τον τρόπο ζωής του, τον τρόπο σκέψης του και το όλο φιλοσοφικό του σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι η Ζάκυνθος είναι το τελευταίο μέρος στο οποίο θα περίμενε να δει κανείς προτομή του σπουδαίου αυτού Κινέζου στοχαστή δεδομένου του ότι οι διδαχές του δεν άσκησαν απολύτως καμία επιρροή στον ελληνικό κόσμο. Το έργο βρίσκεται τοποθετημένο στην πλατεία αγίου Λουκά, επί του παραλιακού δρόμου της Ζακύνθου. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή, μεγάλου μεγέθους, η οποία αναπαριστά τον Κομφούκιο με κινέζικα ρούχα, μακριά μαλλιά και μεγάλο μούσι. Το βάθρο είναι ντυμένο με γρανίτη και στην κορυφή του έχει περιμετρικά εγχάρακτους μαίανδρους. Στην πρόσοψη είναι χαραγμένη μια επιγραφή στη κινέζικη γλώσσα και από κάτω ακολουθεί η μετάφραση της στα αγγλικά:

Confucius
(551BC - 479BC)
The great philosopher, educator and the founder
of Confucianism in ancient China.

Presented by Information Office of the
People's Goverment of Shandong Province
July, 2014

Η μετάφραση του παραπάνω επιγράμματος έχει ως εξής: Κομφούκιος, ο μεγάλος φιλόσοφος, διδάσκαλος και ιδρυτής του Κομφουκιανισμού στην αρχαία Κίνα. Δωρήθηκε από το Γραφείο Πληροφοριών της Λαϊκής Κυβέρνησης της Επαρχίας Shandong, Ιούλιος 2014.

Η προτομή δωρήθηκε από την επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας στο Δήμο της Ζακύνθου τον Ιούλιο του 2014 στα πλαίσια της σύναψης συμφωνιών αδελφοποίησης και ανταλλαγής τουριστικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο φορέων. Το έργο έμεινε για μερικούς μήνες στο Τελωνείο και τελικά τοποθετήθηκε - χωρίς τελετές αποκαλυπτηρίων και επισημότητες - στη πλατεία του αγίου Λουκά τον Οκτώβρη του 2014.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.