Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Το μνημείο των Σουλιωτών στη Ζάκυνθο

Στην πλατεία ακριβώς μπροστά από τον ορθόδοξο ναό της Κυράς των Αγγέλων στην πόλη της Ζακύνθου, βρίσκεται τοποθετημένο το γλυπτό προς τιμήν των Σουλιωτών αγωνιστών. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή, πανομοιότυπη με τα αντίστοιχα έργα προς τιμήν των Σουλιωτών στην Ηγουμενίτσα και την Άρτα.

Το έργο αποτελείται από μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων η οποία στηρίζεται από δεξιά και από αριστερά με δυο περίτεχνα μαρμάρινα ανάγλυφα μικρότερου μεγέθους. Στην κορυφή της στήλης υπάρχει ένας εγχάρακτος σταυρός στον οποίο αναγράφονται οι λέξεις ΖΑΚΥΝΘΟΣ και ΣΟΥΛΙ 1821. Φέρει ρόδακες και στο φόντο του έχει έναν ήλιο. Από πάνω είναι χαραγμένη η επιγραφή:

ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κάτω από τον σταυρό είναι χαραγμένη η επιγραφή:

ΖΑΚΥΝΘΩ ΤΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗ
ΑΝΘ ΩΝ ΈΠΡΑΞΕ ΥΠΕΡ 
ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΟΥΛΙΟΥ

Παρακάτω ακολουθεί εντοιχισμένο μαρμάρινο ανάγλυφο κυκλικού σχήματος το οποίο απεικονίζει τον θεό Απόλλωνα καθιστό με τη λύρα του. Περιμετρικά του κύκλου είναι χαραγμένα τα λόγια ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ και

Ω ΦΙΛΤΑΤΗ ΠΑΤΡΙΣ Ω ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΝΗΣΟΣ Α. ΚΑΛΒΟΣ

Στο κάτω μέρος της στήλης υπάρχει η επιγραφή:

ΙΔΡΥΘΗ ΕΠΙ ΤΗ 150ΕΤΗΡΙΔΗ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ 
ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 1790 - 9.8.1823

Στο πίσω μέρος της στήλης υπάρχει η επιγραφή:

1973 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τ. ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Δεν αναγράφεται πουθενά του όνομα του γλύπτη.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.