Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Παύλου Καρρέρ στη Ζάκυνθο

Ο Παύλος Καρρέρ (ή Καρρέρης) γεννήθηκε στο νησί της Ζακύνθου το 1829. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Το 1850 μετακόμισε από τη Ζάκυνθο στο Μιλάνο προκειμένου να σπουδάσει μουσική. Εκεί, δημιούργησε τα πρώτα του ορχηστρικά έργα. Το 1857 επέστρεψε στη Ζάκυνθο και τα επόμενα χρόνια δημιούργησε το πιο γνωστό του έργο, την όπερα "Μάρκος Βότζαρης", η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεωρείται από τους ειδικούς ως η σημαντικότερη ελληνική όπερα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Άλλες δυο γνωστές του όπερες είναι η "Δέσπω" και η "Κυρα Φροσύνη" (βασισμένο το δεύτερο σε ένα ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη). Πέθανε το 1896 στη Ζάκυνθο.

Η μαρμάρινη προτομή του βρίσκεται στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας της Ζακύνθου. Ο Καρρέρ αποδίδεται σε μέση ηλικία με κοντά μαλλιά, μουστάκι και μούσι. Φοράει σακάκι και γιλέκο. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΠΑΥΛΟΣ
ΚΑΡΡΕΡΗΣ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Γιώργου Γεωργίου:

Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Η Γλυπτική στα Ιόνια Νησιά, Αθανάσιος Χρήστου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 1995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.