Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Ντίνου Κονόμου στη Ζάκυνθο

Ο Ντίνος Κονόμος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1918. Από μικρή ηλικία άρχισε να μελετά υλικό και αρχεία αναφορικά με την επτανησιακή ιστορία και λαογραφία. Το 1945 άρχισε την έκδοση του περιοδικού "Επτανησιακά Φύλλα" το οποίο συνέχισε να εκδίδεται μέχρι και το θάνατο του το 1990. Το 1953 μετακόμισε στην Αθήνα και άρχισε να εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Δημοσίευσε μια σειρά από βιβλία και μελέτες τα οποία αναφέρονταν κυρίως στο νησί του, την Ζάκυνθο. Πέθανε το 1990 στο Λονδίνο από καρδιακή προσβολή.

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο ακριβώς μπροστά από το ναό του αγίου Διονυσίου, στον παραλιακό δρόμο της Ζακύνθου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή την οποία δημιούργησε ο Ζακυνθινός γλύπτης Κώστας Δικέφαλος το 1994. Ο Κονόμος αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει πυκνά, κοντά μαλλιά και φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΟΜΟΣ
1918 - 1990

ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ
ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ
ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΓΡΑΦΟΣ

Περιμετρικά του βάθρου υπάρχουν δυο επιγραφές αναφορικά με τον γλύπτη του έργου, τον χορηγό και το έτος της τοποθέτησης:

Κ. ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ

ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ
ΕΝΩΣΕΩΣ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
ΑΘΗΝΩΝ 1994

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.