Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η προτομή του Γρηγόριου Ξενόπουλου στη Ζάκυνθο

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος γεννήθηκε το 1867 στην Κωνσταντινούπολη. Η καταγωγή του ήταν από το νησί της Ζακύνθου. Έγραψε μια πληθώρα πεζογραφημάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά. Υπήρξε ο ιδρυτής του περιοδικού "Νέα Εστία" καθώς και αρχισυντάκτης του περιοδικού "Διάπλασις των Παίδων" από το 1896 μέχρι και το 1948. Ίδρυσε μαζί με άλλους σπουδαίους λογοτέχνες την "Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών" και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της από το 1934 μέχρι το 1937. Πέθανε - πλήρης ημερών - το 1951. 

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο βορείως του ναού του αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή έργου του Κρητικού γλύπτη Νίκου Σοφιαλάκη. Ο συγγραφέας αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία. Έχει κοντά μαλλιά και μικρό μουστάκι. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στη βάση της προτομής είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
1867 - 1951

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένη η επιγραφή:

ΣΤΟΝ ΦΑΙΔΩΝΑ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΑΙ ΜΕΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ
ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
1959 - 1960

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Ν. ΣΟΦΙΑΛΑΚΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.