Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Η προτομή του Δημήτριου Ιωαννίδη στη Σιάτιστα

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1841. Μετοίκησε στην Σερβία όπου και ασχολήθηκε με το επάγγελμα του δασκάλου. Σύντομα το εγκατέλειψε προκειμένου να ασχοληθεί με το εμπόριο υφασμάτων. Κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη περιουσία. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1906. Με την διαθήκη του κληροδότησε ένα ποσό υπέρ των συμπολιτών του ενώ με δικές του ευεργεσίες πραγματοποιήθηκαν πολλά σημαντικά έργα στην Σιάτιστα.

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο κοντά στον άγιο Αντώνιο, στη συνοικία της Γεράνειας. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή την οποία κατασκεύασε ο γλύπτης Σώτος Αλεξίου. Χορηγός υπήρξε το Ιωαννίδιεο Ίδρυμα και τα αποκαλυπτήρια της πραγματοποιήθηκαν στις 22.10.1989. Η προτομή εδράζεται πάνω σε ένα ψηλό βάθρο, ύψους περίπου τριών μέτρων. Ο Ιωαννίδης αποδίδεται σε μέση ηλικία, με κοντά μαλλιά και μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΔΗΜ. Δ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ
ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΑ
1841 - 1906

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

Σ. ΑΛΕΞΙΟΥ 80

Από την επιγραφή συμπεραίνουμε πως το έργο κατασκευάστηκε εννέα χρόνια πριν την τοποθέτηση του, το 1980. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.