Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Η προτομή του Αναστάσιου Τσίπου στη Σιάτιστα

Ο Αναστάσιος Τσίπος γεννήθηκε το 1900 στην Σιάτιστα. Ήταν γιος του μακεδονομάχου Θωμά Τσίπου.  Πήγε σχολείο μέχρι και τη Β΄ Γυμνασίου στην πόλη της Μακεδονίας και το 1916 έφυγε ως μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εγκαταστάθηκε στην Πολιτεία του Michigan όπου και παρακολούθησε μια σειρά τεχνικών σχολών. Το 1926 προσλήφθηκε  από την General Motors, ένα κολοσσό της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Detroit. Πολύ γρήγορα κατόρθωσε να ανέλθει ιεραρχικά φτάνοντας ως τις ανώτερες διευθυντικές θέσεις. Το 1962, παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Πέθανε το 1981 στην Αθήνα.

Κατά τα χρόνια της παραμονής του στις Η.Π.Α. κατόρθωσε να δημιουργήσει μεγάλη περιουσία μέρος της οποίας διέθεσε για κοινωφελή έργα στην πατρίδα του. Σημαντικότερη από όλες τις ευεργεσίες του ήταν η ανέγερση του Τεχνικού Λυκείου της Σιάτιστας το οποίο λειτουργεί ως τις μέρες μας, φέροντας το όνομα του (Επαγγελματικό Λύκειο Σιάτιστας "Αναστάσιος Τσίπος").

Η προτομή του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του σχολείου, πλάι σε αυτήν του πατέρα του. Χορηγήθηκε από το Δήμο της Σιάτιστας και τα αποκαλυπτήρια της πραγματοποιήθηκαν στις 10.11.2002. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή, έργο αγνώστου γλύπτη. Ο ευεργέτης αποδίδεται σε μέση ηλικία, Έχει κοντά μαλλιά και μεγάλο μέτωπο ενώ φοράει γυαλιά μυωπίας. Φοράει επίσης σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Θ. ΤΣΙΠΟΣ
1900 - 1981
ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ
ΤΗΣ
ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.