Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Χαλάνδρι Αττικής

Η πλατεία Χαλανδρίου είναι από τις όμορφες πλατείες της Αττικής. Με χαμηλή και ψηλή βλάστηση, κρήνες, ένα επιβλητικό συντριβάνι που δημιουργεί ένα μικρό τεχνητό καταρράκτη, πεζόδρομους και το ναό του Αγίου Νικολάου να στέκει σε μια γωνιά της. Στην πλατεία βρίσκονται τέσσερα γλυπτά: ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μια στήλη με στίχους από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού, ένα μνημείο Εθνικής Αντίστασης και ένα μνημείο Πεσόντων. Θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας με τον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας, μερικά μέτρα δυτικά του ναού του αγίου Νικολάου.

Το μνημείο

Ο ανδριάντας είναι στημένος πάνω σε μαρμάρινο βάθρο δύο επιπέδων. Ο Κολοκοτρώνης αναπαρίσταται σε φυσιολογικό μέγεθος. Έχει το δεξί του πόδι ανεβασμένο σε ένα βράχο και πάνω του ακουμπάει το δεξί του χέρι στο οποίο κρατάει ένα περισκόπιο. Με την παλάμη του αριστερού του χεριού κρατάει την λαβή του σπαθιού του που είναι ζωσμένο στη μέση του. Στη μέση του επίσης φέρει ζωσμένες δυο πιστόλες και ένα μαχαίρι. Στο κεφάλι του φοράει την χαρακτηριστική βρετανική περικεφαλαία. 

Η όλη στάση του σώματος του προδίδει σκεπτικισμό: ο Κολοκοτρώνης στέκεται στην άκρη ενός βράχου και παρατηρεί το πεδίο της μάχης και σκέπτεται τρόπους και σχέδια για να στεφανώσει η νίκη τα ελληνικά όπλα. Αυτό που θέλει να τονίσει τούτο το γλυπτό είναι ο στρατηγικός / επιτελικός νους του Κολοκοτρώνη.

Πάνω στον ανδριάντα διαβάζουμε την υπογραφή του γλύπτη και την υπογραφή του εργαστηρίου όπου πραγματοποιήθηκε η χύτευση του γλυπτού

ΚΟΣΜΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Κ. ΧΥΤΗΡΙΟ
Μ. ΓΑΒΑΛΑ

Το γλυπτό λοιπόν όπως διακρίνουμε και από την υπογραφή είναι μια δημιουργία της γλύπτριας Αικατερίνης Κοσμά Τζαβάρα.

Πως θα πάμε

Το Χαλάνδρι είναι ένα από τα βόρεια προάστια της Αττικής. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε σε αυτό είναι με το τρόλεϊ 10 το οποίο μας αφήνει ακριβώς στην πλατεία. Ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη βρίσκεται μερικά μέτρα δυτικά του Αγίου Νικολάου, του κεντρικού ναού του Χαλανδρίου.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό έργο!!! Συγχαρητήρια στην κ. Τζαβάρα!!!Πέρασα και άφησα ένα λουλούδι.
    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.