Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η προτομή του Αθανάσιου Τσακάλωφ στην Πλατεία Κολωνακίου

Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στην Πλατεία του Κολωνακίου - την Πλατεία της Φιλικής Εταιρείας - σήμερα θα δούμε μετά την προτομή του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου αυτή ενός έτερου Φιλικού, του Αθανάσιου Τσακάλωφ.

Μερικά λόγια για τον Τσακάλωφ

Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του δεν είναι γνωστή μιας και άλλες πηγές αναφέρουν το 1788 και άλλες το 1780. Νέος αναγκάστηκε να φύγει από τα Γιάννενα και να ζήσει μαζί με τον πατέρα του στην Ρωσία. Σπούδασε στο Παρίσι όπου και έλαβε ενεργό συμμετοχή στη ίδρυση του "Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου". Έρχεται σε επαφή με πολλές μεγάλες προσωπικότητες της εποχής μιας εκ των οποίων είναι και ο Ιωάννης Καποδίστριας, τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επιστρέφει στη Μόσχα όπου και γνωρίζεται με το Νικόλαο Σκουφά και θέτουν τις πρώτες βάσεις τις Φιλικής Εταιρείας η οποία παίρνει σάρκα και οστά το 1815 στην Οδησσό, πόλη της σημερινής Ουκρανίας και με ισχυρή παρουσία του ελληνικού στοιχείου τότε. Από εκεί ξεκινάει μια εξόρμηση για την στρατολόγηση νέων μελών η οποία εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την βαλκανική χερσόνησο, στην Πόλη, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Σμύρνη. Το Νοέμβρη του 1819 συμμετέχει στην δολοφονία του Γαλάτη (γράψαμε για το θέμα στην ανάρτηση που αφορούσε τον Αναγνωστόπουλο) και όντας φυσικός αυτουργός φεύγει από την Πελοπόννησο και περνάει απέναντι στην Πίζα της Ιταλίας όπου και παραμένει μέχρι και λίγες μέρες πριν τον ξεσηκωμό στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η έναρξη της Επανάστασης τον βρίσκει στην Μολδοβλαχία να κατέχει την θέση του υπασπιστή του Υψηλάντη και να πολεμάει στο πλευρό του στην μάχη του Δραγατσανίου. Μετά την ήττα κατορθώνει να σωθεί και να επιστρέψει στον κυρίως ελλαδικό χώρο όπου συμμετείχε ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις. Με την έλευση του Καποδίστρια ο Τσακάλωφ αναλαμβάνει υπηρεσία στο στρατιωτικό λογιστικό του Γενικού Φροντιστηρίου και μετέχει στην Εθνοσυνέλευση του Άργους ως πληρεξούσιος της Ηπείρου.

Μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη αποχωρεί από την χώρα και εγκαθίσταται στην Μόσχα όπου και θα τον βρει ο θάνατος το 1851.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια απλή μαρμάρινη προτομή. Απεικονίζει τον Αθανάσιο Τσακάλωφ σε νεαρή ηλικία να φοράει σακάκι και κασκόλ γύρω από τον λαιμό του. Στην βάση αναγράφεται:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΤΣΑΚΑΛΩΦ

Στα πλαϊνά της προτομής υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη καθώς και το έτος της κατασκευής:

ΆΓΓΕΛΟΣ
ΒΛΑΣΣΗΣ 
2006

Πως θα πάμε

Η προτομή του Αθανάσιου Τσακάλωφ βρίσκεται μαζί με τις προτομές των υπόλοιπων Φιλικών στην Πλατεία Κολωνακίου στο κέντρο της Αθήνας. Για να φτάσουμε στην πλατεία ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε το μετρό (μπλε & κόκκινη γραμμή, στάση Σύνταγμα). Βγαίνοντας στην έξοδο από τη πλευρά της Βουλής ανηφορίζουμε την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στρίβουμε αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού. Η πλατεία βρίσκεται στα 100 μέτρα.

Διαβάστε για τον Αθανάσιο Τσακάλωφ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
Δείτε φωτογραφίες από την προτομή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.