Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη: ανεξίτηλα στημάδια στο χώρο

Είναι γνωστή η παρουσία του εβραϊκού πληθυσμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ήδη από τα αρχαία χρόνια. Η εβραϊκή κοινότητα αποτελούσε μέχρι την κατοχή της πόλης από τις δυνάμεις των Ναζί, την πλέον οικονομικά ισχυρή και ακμάζουσα κοινότητα της πόλης. Αυτό μαρτυρείται κυρίως από τα μεγάλα οικοδομήματα που είχαν στην ιδιοκτησία τους Εβραίοι Θεσσαλονικείς: η βίλα Μοδιάνο, η βίλα Μόρντωχ, η αγορά Μοδιάνο και τόσα άλλα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θέλοντας να παρουσιάσει αυτήν την ιστορική διαδρομή, δημιούργησε μια έκθεση σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της πόλης, η οποία δομείται από τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται ταφόπλακες από το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης. Το νεκροταφείο αυτό βρισκόταν σχεδόν δίπλα από το Ορθόδοξο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας εκεί που σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Οι ταφόπλακες γραμμένες στην εβραϊκή γλώσσα και με το αστέρι του Δαυίδ να χει περίοπτη θέση σε πολλές από αυτές, μαρτυρούν την μακραίωνη παρουσία των Εβραίων στην Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο τμήμα ασχολείται με την καθημερινότητα της κοινότητας: εδώ εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως παραδοσιακές ενδυμασίες, κοσμήματα και σκεύη. 

Τέλος, το τρίτο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζει το δράμα και το τέλος ουσιαστικά της εβραϊκής κοινότητας της πόλης: η άφιξη των Ναζί, τα βασανιστήρια στην πλατεία Ελευθερίας και εν τέλει η μαζική εξόντωση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Φωτογραφίες από την έκθεση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.