Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η έκθεση "Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Διαφωτισμός" στο ΑΜΘ

Μια ακόμα από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το μουσείο του Λούβρου είναι αυτή που φέρει τον τίτλο "Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Διαφωτισμός". Η έκθεση πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Η έκθεση στηρίζεται στα αντικείμενα τεσσάρων φορέων: του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και φυσικά του Μουσείου του Λούβρου.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει βιβλία του νεοελληνικού διαφωτισμού όπως τα "Πολιτικά" του Αριστοτέλη σε σχολιασμό του Αδαμάντιου Κοραή (έκδοση 1821, Παρίσι), το "Φυσικής Απάνθισμα" του Ρήγα (έκδοση 1790, Βιέννη) και το "Η Λογική εκ παλιών τε και νεοτέρων" του Ευγένιου Βούλγαρη (έκδοση 1776, Λειψία) αλλά και βιβλία του γαλλικού Διαφωτισμού όπως το "Οιδίπους εν Θήβαις" του Βολταίρου (μεταφρασμένο στα ελληνικά, Αθήνα, 1839) και τον πρώτο τόμο των απάντων επίσης του Βολταίρου (τόμος 1ος, Θέατρο, Βασιλεία, 1784). Όλα τα βιβλία προέρχονται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Σημαντικά επίσης είναι και τα εκθέματα που προσφέρει στην έκθεση το ίδιο το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι προτομές τριών γενειοφόρων ανδρών. Η πρώτη βρέθηκε στην οδό Σβώλου το 1957 και χρονολογείται γύρω στο 160-180 μ.Χ., η δεύτερη είναι άγνωστης προέλευσης και τοποθετείται στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα ενώ η τρίτη βρέθηκε το 1972 στην αρχαία αγορά της πόλης και τοποθετείται στα μέσα στου 3ου μ.Χ. αιώνα. Οι προτομές είναι τοποθετημένες ακριβώς απέναντι από την προτομή του Βολταίρου, ερχόμενες κατ' αυτόν τον τρόπο σε άμεσο διάλογο με τον μεγάλο Γάλλο διανοητή.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης βέβαια είναι τα τρία εκθέματα από το Λούβρο: οι προτομές των Ρουσσώ  και Βολταίρου  και το πορτρέτο του Λουδοβίκου 15ου. Είναι τοποθετημένα στο μέσο της έκθεσης καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πρώτον την άμεση συνδιαλλαγή μεταξύ αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και γαλλικού διαφωτισμού και δεύτερον την καταλυτική επιρροή της γαλλικής επανάστασης στο νεοελληνικό διαφωτισμό και μετέπειτα στο ίδιο το γεγονός της ελληνικής επανάστασης.

Οι προτομές του Βολταίρου και του Ρουσσώ είναι και οι δύο έργα του Jean - Antoine Houdon ενώ το πορτραίτο του έκπτωτου και καρατομημένου από τους Γάλλους επαναστάτες Λουδοβίκου του 15ου είναι έργο του Jacques Nicolas Rottires.

Φωτογραφίες από την έκθεση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.