Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η κρήνη στην κεντρική πλατεία της Σπηλιά Εορδαίας

Καθώς ο επισκέπτης φτάνει στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σπηλιάς Εορδαίας συναντά περίτεχνη κρήνη αρκετά μεγάλου μεγέθους. Το κυρίως σώμα της κρήνης είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο. Πάνω της υπάρχουν τρεις εν λειτουργία βρύσες. Η βάση της κρήνης είναι κατασκευασμένη από πέτρα.

Η κρήνη καλύπτεται με υπερμέγεθες σκέπαστρο κατασκευασμένο από τσιμέντο και ντυμένο με ψηφιδωτή πέτρα. Η στέγη του σκέπαστρου είναι καλυμμένη με κεραμίδια. Στην πρόσοψη του με ψηφιδωτές πέτρες αναγράφονται τα λόγια:

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΔ ΣΠΗΛΙΑΣ

Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής αποτελούσε την πρότερη διοικητική κατάσταση της περιοχής (επί καποδιστριακού συστήματος) προτού δημιουργηθεί (με το καλλικρατικό σύστημα) ο ευρύτερος Δήμος της Εορδαίας. Στην πίσω εσωτερική πλευρά του σκέπαστρου υπάρχουν οι πανομοιότυπες ψηφιδωτές μορφές δυο αρχαίων πολεμιστών. Φορούν πλήρη πολεμική εξάρτηση και κρατούν στο ένα τους χέρι ασπίδα και στο άλλο προτεταμένο δόρυ έτοιμο να καταβάλλει τον αντίπαλο. Στις δύο πλαϊνές πλευρές του σκέπαστρου είναι τοποθετημένο σε ψηφιδωτή μορφή το δεκαεξάκτινο μακεδονικό αστέρι της Βεργίνας.

Τέλος, έχουν τοποθετηθεί εντοιχισμένες μαρμάρινες πλάκες περιμετρικά του εσωτερικού χώρου οι οποίες λειτουργούν ως παγκάκια. Έτσι λοιπόν το σύνολο της κρήνης λειτουργεί και ως χώρος ξεκούρασης των διαβατών και προστασίας τους από διάφορα ακραία φαινόμενα όπως η βροχή ή οι υψηλές θερμοκρασίες. 

Η αναφορά του ονόματος του Δήμου της Αγίας Παρασκευής πάνω στο μνημείο τοποθετεί χρονολογικά την κατασκευή του στην δεκαετία 2000 - 2010. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.