Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η κρήνη της Κυριακίδου Σοφίας στη Σπηλιά της Εορδαίας

Στον ανοιχτό χώρο που βρίσκεται πλάι στον ορθόδοξο ναό του αγίου Γεωργίου και δίπλα στο μνημείο πεσόντων του οικισμού της Σπηλιάς υπάρχει τοποθετημένη ανενεργή τσιμεντένια κρήνη, κληροδότημα της Σοφίας Κυριακίδου.

Η κρήνη έχει ύψος περίπου ένα μέτρο. Η πρόσοψη της είναι ντυμένη με πέτρα και λευκό μάρμαρο. Ως επίστεψη φέρει μικρό μαρμάρινο αέτωμα κάτω από το οποίο βρίσκονται δυο έξεργοι αμφορείς. Κεντρικό στοιχείο του αετώματος είναι ένας μικρός, διακριτικός πέτρινος σταυρός. Κάτω από το σταυρό και πάνω από την βρύση ( η οποία όπως προανέφερα δεν βρισκόταν σε λειτουργία όταν επισκέφτηκα τη Σπηλιά) βρίσκεται τοποθετημένη πέτρινη πλάκα η οποία μνημονεύει την χορηγό του έργου καθώς και το έτος κατασκευής:

ΔΑΠΑΝΗ
ΠΑΡΑ ΤΗΣ
ΣΟΦΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
ΤΟ 1927
ΤΟ ΔΕ ΕΡΓΟΝ 
ΛΑΖΑΡΟΥ
...........
ΙΟΥΛ 27'

Δυστυχώς όπως βλέπουμε και στην αντίστοιχη φωτογραφία στο σημείο που μνημονεύεται το όνομα του κατασκευαστή της κρήνης τα γράμματα έχουν αλλοιωθεί και έτσι απομένει σε μας τους μεταγενέστερους μόνο το μικρό του όνομα (Λάζαρος) και η ημερομηνία κατασκευής (Ιούλιος 1927).

Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες κρήνες του Δήμου της Εορδαίας η οποία σαφώς και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας ως διατηρητέο μνημείο από τα αρμόδια κρατικά όργανα. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.