Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η προτομή του Θεοχάρη Τουρουντζιά στη Σιάτιστα

Ο Θεοχάρης Τουρουντζιάς γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1776. Ο πατέρας του Γεώργιος ήταν έμπορος και εξάσκησε το επάγγελμα του στο Σεμπλίνο, το Βουκουρέστι και εν τέλει στη Βιέννη. Εκεί, ο έφηβος ακόμα Θεοχάρης γνωρίστηκε με τον Ρήγα Φεραίο και ασπάστηκε τις επαναστατικές ιδέες του. Ο Θεοχάρης ανήκε σε εκείνη την ομάδα των οπαδών του Ρήγα που συνελήφθησαν μαζί του. Αφού ανακρίθηκε από την Αυστριακή Αστυνομία παραδόθηκε στους Οθωμανούς και ακολούθησε τον δάσκαλο του στο δρόμο της θυσίας. Ήταν μόλις 22 ετών, ο νεότερος από όλους τους δολοφονημένους στον σκοτεινό εκείνο πύργο του Βελιγραδίου.

Μπροστά από το Δημαρχείο της Σιάτιστας βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του για να θυμίζει στους μεταγενέστερους την ηρωική του θυσία. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε κάποιο πορτρέτο του Τουρουντζιά από το οποίο εμπνεύστηκε η γλύπτρια για να κατασκευάσει την προτομή. Το πιο πιθανό είναι η απεικόνιση να ναι φανταστική. Το μαρμάρινο έργο της Αλίκης Χατζή απεικονίζει βεβαίως τον Τουρουντζιά νεότατο. Έχει πυκνά, μακριά μαλλιά και μουστάκι. Φοράει ευρωπαϊκή ενδυμασία. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΘΕΟΧΑΡΗΣ Γ. ΤΟΥΡΟΥΝΤΖΙΑΣ
ΣΥΜΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΟΥ
ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
1776 - 1798

Από κάτω ακολουθούν χαραγμένα τα παρακάτω λόγια που αναφέρονται στον χορηγό του έργου:

ΔΩΡΕΑ ΜΑΛΑΜΑΤΗΣ ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ 1984

Η Αικατερίνη Ζωγράφου αναφέρει πως η χορηγός του έργου συνδέεται με κάποια μακρινή συγγένεια με τον Θεοχάρη Τουρουντζιά. Η ίδια γράφει πως τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου του 1984. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.