Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Το μνημείο των συντρόφων του Ρήγα Φεραίου στη Σιάτιστα

Μπροστά από το Δημαρχείο της Σιάτιστας και ακριβώς δίπλα στην προτομή του Θεοχάρη Τουρουντζιά για την οποία μίλησα σε προηγούμενο άρθρο, υπάρχει μνημείο προς τιμήν των Σιατιστινών συντρόφων του Ρήγα Φεραίου. Με τον όρο "Σιατιστινοί σύντροφοι του Ρήγα" εννοούνται οι άνθρωποι εκείνοι που έδρασαν μαζί με τον Ρήγα ή τον βοήθησαν καθοριστικά στο έργο του και είχαν καταγωγή από την πολιτεία της Σιάτιστας.

Σε αυτούς τους ανθρώπους πέρα από τον Θεοχάρη Τουρουντζιά συγκαταλέγονται και οι αδερφοί Μαρκίδες Πούλιου. Την επωνυμία ""Μαρκίδες" την έλαβαν από το όνομα του πατέρα τους ο οποίος ονομαζόταν Μάρκος. Είχαν τυπογραφείο στη Βιέννη στο οποίο μεταξύ άλλων τυπώθηκε και η ελληνόγλωσση εφημερίδα "Η εφημερίς". Σε αυτό το τυπογραφείο τύπωσε ο Ρήγας τα επαναστατικά του κείμενα και γι' αυτό το λόγο μετά την αποκάλυψη του κινήματος του ο χώρος έκλεισε και οι αδερφοί Πούλιου κυνηγήθηκαν από την Αυστριακή Αστυνομία. Ο Γεώργιος τιμωρήθηκε με εξορία, πήρε άσυλο στη Γαλλία και τελείωσε τον βίο του στην πόλη της Νυρεμβέργης το 1830. Θάφτηκε στη γειτονική πόλη Φιρτ σε οικογενειακό τάφο σύμφωνα με το άρθρο το οποίο υπάρχει στη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σιάτιστας που φέρει το όνομα τους. Ο έτερος αδερφός Πούλιος Πούλιου βρισκόταν εκτός Αυστρίας και γλύτωσε την σύλληψη. Συνέχισε την εκδοτική του δράση από την Βενετία ενώ προς το τέλος της ζωής του προσπάθησε να εκδώσει εφημερίδα στην Ιόνιο Πολιτεία.

Το μνημείο είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο. Πρόκειται για μια απλή, αναθηματική στήλη αγνώστου δημιουργού. Βρίσκεται τοποθετημένη πάνω σε βαθμιδωτό βάθρο τριών βαθμίδων. Στην κορυφή της υπάρχει ένας ανάγλυφος σταυρός με δυο χιαστί σημαίες και από κάτω ακολουθούν χαραγμένα τα λόγια:

ΤΗ ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ
ΤΩΝ ΑΟΙΔΙΜΩΝ ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΤΟΥ ΕΘΝΕΓΕΡΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΡΚΙΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΜΠΛΙΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ
ΕΚΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝ ΒΙΕΝΝΗ ΤΩ 1790
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ
ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ 
ΤΗΣ MACNA CARTA ΦΕΡΑΙΟΥ
ΚΑΙ 
ΤΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΣ ΗΡΩΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΓΕΩΡΓ ΤΟΥΡΟΥΝΤΖΙΑ
ΤΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΩΤΟΥ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
ΤΟΥ
ΚΑΙ ΜΕΤ ΑΥΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΟΣ
ΕΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΩ ΤΩ 1798

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 16.05.1971 με χορηγό την επιτροπή εορτασμού της 150ετίας της εθνικής παλιγγενεσίας. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.