Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το μνημείο των Μακεδονομάχων στο Νυμφαίο

Σε πλατεία του Νυμφαίου που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού και η οποία φέρει την ονομασία "Πλατεία Μακεδονομάχων" υπάρχει τοποθετημένη αναθηματική στήλη προς τιμήν των κατοίκων της Νεβέσκας (Νυμφαίο) οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τους Κομιτατζήδες κατά τον Μακεδονικό Αγώνα. Η Νεβέσκα, μαζί με τη γειτονική Κλεισούρα και τη Βλάστη υπήρξαν προπύργια του ελληνισμού στη γύρω περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. 

Τα ονόματα των πεσόντων που αναφέρονται στο μνημείο δεν αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη επιδρομή των Βούλγαρων του Κομιτάτου αλλά μάλλον είναι ένας συγκεντρωτικός κατάλογος του φόρου αίματος που κατέβαλε η Νεβέσκα από την επανάσταση του Ηλι-ντεν και πέρα μέχρι την οριστική ένταξη της στο ελληνικό κράτος. 

Όσον αφορά το μνημείο, πρόκειται για μια κλασσική πέτρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων. Στην πρόσοψη της υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ 
ΝΕΒΕΣΚΙΩΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΩΡΗΣ Π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΙΩΡΗΣ Π. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΟΥΛΑΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΜΠΟΥΡΗΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΑΡΙΚΑΣ Δ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΠΑΝΟΥ Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΣΙΚΩΤΗΣ Ν. ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΦΟΥΡΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΕΚΑΣ Δ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΑΤΕΝΙΣΑΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ
ΑΝΤΛΗΣΑΤΕ ΦΩΣ
ΠΙΣΤΙΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΝ

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΥΜΦΑΙΩΤΩΝ
1973

Στον πέτρινο περίβολο που περιβάλλει την πλατεία υπάρχει έτερη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναφέρεται το όνομα της πλατείας και τα αρχικά του Συνδέσμου Απανταχού Νυμφαιωτών:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
Σ.Α.Ν.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.