Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην περιοχή του Μέλιου της Αναρράχης

Πάνω στο νέο οδικό άξονα της δυτικής Εορδαίας που συνδέει την πόλη της Πτολεμαΐδας με τα χωριά του πρώην Δήμου Μουρικίου και ενάμιση χιλιόμετρο περίπου ανατολικά του οικισμού της Αναρράχης, βρίσκεται ο ορθόδοξος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ο ναός είναι κτισμένος πάνω σε λόφο και συχνά αναφέρεται και ως "Παναγία του Μέλιου" διότι εκείνη η περιοχή φέρει από τους ντόπιους την ονομασία αυτή. Κατασκευάστηκε το 1951 με χορηγό την οικογένεια Κύρζια. Πρόκειται για ένα μικρό, μονόχωρο ναό. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια ενώ δεν υπάρχει τρούλος. Στην κορυφή της πρόσοψης υπάρχει ένα πολύ μικρό σιδερένιο καμπαναριό. Η κεντρική θύρα είναι επίσης κατασκευασμένη από σίδερο ενώ από μπροστά της υπάρχει προστατευτική κεραμοσκεπής κατασκευή που προστατεύει την είσοδο από τα καιρικά φαινόμενα (ήλιο, βροχή κτλ). Στο νότιο τοίχο υπάρχει εντοιχισμένη η εικόνα της Παναγίας. Στην πρόσοψη, δίπλα από την κεντρική θύρα υπάρχει πλάκα στην οποία αναγράφονται το όνομα του κτήτορα και το έτος της ανέγερσης:

Ι ΝΑΟΣ ΚΟΙΜ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΟ 1951
ΥΠΟ ΟΙΚΟΓ ΣΕΒΑΣΤΗ ΚΥΡΖΙΑ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΜΙΛΤ. ΚΥΡΖΙΔΗ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.