Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ο ναός του αγίου Χριστοφόρου στον ομώνυμο οικισμό της Εορδαίας

Στο κέντρο του αγίου Χριστοφόρου και ακριβώς πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τον οικισμό στα δυτικά με την Πτολεμαΐδα και και στα ανατολικά με το Καρυοχώρι, βρίσκεται ο ομώνυμος ορθόδοξος χριστιανικός ναός.

Πρόκειται για έναν μεγάλο ορθόδοξο ναό που ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια ενώ ο τρούλος είναι ντυμένος με χαλκό. Στην πρόσοψη κυριαρχούν τα δυο καμπαναριά. Όπως κοιτάμε την πρόσοψη του ναού, στο αριστερό (δυτικό) καμπαναριό υπάρχει ανάγλυφη πλάκα πάνω από την θύρα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΑΓΙΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Πλάι στην ίδια θύρα υπάρχει μαρμάρινη εντοιχισμένη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

ΣΥΝ ΘΕΩ ΑΓΙΩ
Ο ΙΕΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΑΝΗΓΕΡΘΗ
ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ ΕΝΟΡΙΤΩΝ
ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ ΤΗΝ 30-7-1972
ΕΠΙ ΕΡΕΙΠΙΩΝ
ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ
ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ "ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ"
ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
ΚΑΙ ΕΝΕΚΑΙΝΙΑΣΘΗ ΥΠΟ 
ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ
κ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ 
ΤΗΝ 5-5-1988
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΙΔΕΣΙΜΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟΥ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ
[...............]
Η ΔΟΞΑ ΤΩ ΚΥΡΙΩ

Να σημειώσω πως κάτω από τη λέξη  "αιδεσιμολογιότατου" είναι γραμμένο ένα όνομα το οποίο όμως όταν φωτογράφισα την πλάκα ήταν καλυμμένο με ταινία όπως φαίνεται και στην αντίστοιχη φωτογραφία. Ίσως να έχει γραφτεί λάθος όνομα. Ο ναός λοιπόν θεμελιώθηκε στις 30 Ιουλίου του 1972 και εγκαινιάσθηκε δεκάξι χρόνια μετά, το 1988.

Στην κεντρική είσοδο που βρίσκεται στην πρόσοψη του ναού οδηγεί μεγάλη κλίμακα δεκατριών σκαλοπατιών.  Εκεί υπάρχουν τρεις σιδερένιες πόρτες με ανάγλυφες αναπαραστάσεις ενώ πάνω από την κεντρική πόρτα υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ ΚΒ΄ 5
Ουκ έσται σκεύη ανδρός επί γυναικί,
ουδέ μη ενδύσηται ανήρ στολήν γυ-
ναικίαν, ότι βδέλυγμα Κυρίω τω 
Θεω σου εστί πας ποιών ταύτα.

Η επιγραφή είναι γραμμένη στο πολυτονικό. Ακριβώς κολλητά στην ανατολική πλευρά της κλίμακας είναι χτισμένο το παρεκκλήσι του ναού το οποίο είναι μακρόστενο (περίπου τρία μέτρα ύψος) κατασκευασμένο με τούβλα και έχει ξύλινη πόρτα. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.