Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η κρήνη στην περιοχή "Αμπελότοπος" της Άρδασσας Εορδαίας

Σε αγροτικό δρόμο της περιοχής «Αμπελότοπος» στην Άρδασσα υπάρχει τοποθετημένη κρήνη η οποία σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του παρακείμενου κτήματος Γιώργο Αντωνιάδη είναι κτισμένη τη δεκαετία του 1920. Πρόκειται για μια κατασκευή από τσιμέντο. Το κύριο αρχιτεκτονικό της στοιχείο είναι μια ορθογώνια γούρνα μήκους τριών μέτρων, ύψους πενήντα εκατοστών και πλάτους περίπου άλλο τόσο. Από την κατασκευή φαίνεται πως η κρήνη χρησιμοποιούνταν για να ξεδιψούν τα ζώα των κτηνοτρόφων της περιοχής αλλά και ως μέσο άρδευσης για τα παρακείμενα αμπέλια που όπως προανέφερα ήταν η πλειοψηφία των καλλιεργειών στην περιοχή. Στη πλάτη της κρήνης και πάνω ακριβώς από την βρύση είναι χαραγμένα τα αρχικά ΚΑ τα οποία αντιστοιχούν στις λέξεις «Κοινότητα Άρδασσας».  

Αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά την κρήνη θα διακρίνει πάνω της σημάδια από σφαίρες (ένα βρίσκεται στο μπροστινό, κεντρικό σημείο της γούρνας κι άλλο ένα ακριβώς δίπλα από την βρύση). Σύμφωνα και πάλι με τον Γιώργο Αντωνιάδη τα σημάδια αυτά προέρχονται από ένοπλη σύρραξη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Φαίνεται πως κάποια από τις δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις χρησιμοποίησε την κρήνη ως μέσο προστασίας.

Τελειώνοντας, στο αριστερό πάνω μέρος της πλάτης είναι χαραγμένα τα λόγια:

Κ ΣΤΑΦΥΛΙΔ

Φαίνεται πως τούτη η επιγραφή δεν αντιστοιχεί ούτε στον χορηγό ούτε στον κτήτορα αλλά σε περαστικό ο οποίος χάραξε το όνομα του πάνω στην κρήνη.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.