Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Το ξωκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Άρδασσα της Εορδαίας

Η γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται μεταξύ του μοναστηριού του Κοσμά του Αιτωλού στα βορειοδυτικά και των λατομείων στα νοτιοδυτικά, δυτικά του οικισμού της Άρδασσας,  φέρει από τους κατοίκους του χωριού την ονομασία «Αμπελότοπος». Αυτό ισχύει διότι τα περασμένα χρόνια στην περιοχή καλλιεργούνταν με συστηματικότητα τα αμπέλια. Στις μέρες μας υπάρχουν και πάλι αμπέλια αλλά σε μικρότερο βαθμό: η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών είναι τα δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι κτλ).

Πάνω σε αγροτικό δρόμο της περιοχής είναι κτισμένο το ξωκλήσι το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου. Το ξωκλήσι θεμελιώθηκε το καλοκαίρι του 2009 και τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Εμπνευστής, χορηγός και κτίστης του ξωκλησιού  υπήρξε ο Γιώργος Αντωνιάδης από την Άρδασσα. Ο κ. Αντωνιάδης εμπνεύστηκε τη δημιουργία του ξωκλησιού  έπειτα από επίσκεψη του στο χωριό Κεπέκλισα του νομού Κερασούντας του Εύξεινου Πόντου, χωριό το οποίο αποτελεί την ιστορική ρίζα της καταγωγής της οικογένειας του. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη μνήμη των γονιών του.

Πρόκειται για ένα μικρό, μονόχωρο ναΐσκο κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από πέτρα. Η είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά και δεν καλύπτεται από θύρα. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια και στην κορυφή υπάρχει σιδερένιος σταυρός. Εντός του ναού υπάρχουν διάφορες εικόνες (άγιος Νικόλαος, Παναγία Σουμελά κτλ) καθώς και μια εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα η οποία μνημονεύει τα ονόματα των γονέων του κτήτορα. Το ξωκλήσι είναι ανοιχτό στο κοινό.   

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.