Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Το μνημείο πεσόντων στον Πελαργό της Φλώρινας

Στη κεντρική πλατεία του οικισμού του Πελαργού που ανήκει στο νομό της Φλώρινας, υπάρχει τοποθετημένη μνημειακή στήλη. Το μνημείο δεν μνημονεύει κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους ούτε αποτελεί μνημείο πεσόντων μιας συγκεκριμένης μάχης ή ενός συγκεκριμένου πολέμου. Είναι τοποθετημένο απέναντι από το ναό της Αναλήψεως. Κατασκευάστηκε από τσιμέντο και καλύφτηκε από πάνω με μάρμαρο. Δεν αναγράφεται τίποτα απολύτως ούτε στην πρόσοψη ούτε σε κανένα άλλο σημείο του μνημείου. Τα μόνα στοιχεία είναι ένα ανάγλυφο στεφάνι με φύλλα δάφνης τοποθετημένο στην πρόσοψη και μια έξεργη δάδα ως επίστεψη στην κορυφή του μνημείου.

Η όλη τεχνοτροπία υποδεικνύει πως το μνημείο πρέπει να στήθηκε κατά την διάρκεια της απριλιανής Δικτατορίας, τότε που ήταν κατά κάποιο τρόπο υποχρεωτικό να υπάρχει και από ένα τέτοιο μνημείο σε κάθε χωριό ειδικότερα της βορείου Ελλάδας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.