Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η κρήνη της οικογένειας Βαλακτσή (Τσιπουτούρα) στη Βλάστη

Στη βόρεια πλευρά της Βλάστης και πλάι στο μικρό παρεκκλήσι της αγίας Βαρβάρας βρίσκεται μια από τις παλαιότερες δημόσιες κρήνες του χωριού η οποία είναι γνωστή στους κατοίκους με την ονομασία «Τσιπουτούρα». Αυτή η ονομασία χρησιμοποιείται για κρήνες αλλά και για να ονοματίσει περιοχές και σημεία στο χώρο (ως τοπωνύμιο δηλαδή) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως η Σιάτιστα, η ευρύτερη περιοχή του Βοΐου, η Χαλκιδική (Πολύγυρος, Ταξιάρχης) και αλλού.

Η κρήνη είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο. Σύμφωνα με την εντοιχισμένη πλάκα κατασκευάστηκε το 1933 με δαπάνη του Αθανασίου και της Αθηνάς Βαλακτσή και ανακαινίστηκε από τον Σύλλογο Βλατσιωτών Καστοριάς το 1986. Ως κατασκευαστής – προφανώς της ανακαινισμένης μορφής της κρήνης – αναφέρεται ο Ιωάννης Ζιάμος. Η κρήνη έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και μήκος περίπου τέσσερα. Ο τοίχος της είναι καλυμμένος με επεξεργασμένη πέτρα. Η βρύση βρίσκεται σε χαμηλό σημείο προφανώς διότι τα παλαιότερα χρόνια η κατασκευή χρησιμοποιούνταν από κτηνοτρόφους για να πίνουν νερό τα ζώα τους στο δρόμο για το γειτονικό λιβάδι. Πάνω από τη βρύση υπάρχει εφαπτόμενος τοίχος καλυμμένος με επεξεργασμένα τούβλα και πάνω σε αυτόν μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

ΔΑΠΑΝΗ
ΑΘΑΝ. ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΒΑΛΑΚΤΣΗ – 1933
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΒΛΑΤΣΙΩΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1986
ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΝΙΚ. ΦΟΥΡΚΙΩΤΗ
Κατασκευή
Ιωάν. Ζιάμου

Η όλη κατασκευή καλύπτεται με τσιμεντένιο σκέπαστρο ορθογώνιου σχήματος πλην του σημείου της βρύσης όπου σχηματίζει τόξο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.