Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η κρήνη "Βουλγάρικο" στη Βλάστη

Διακόσια περίπου μέτρα βορείως του ορθόδοξου ναού του αγίου Μάρκου στη Βλάστη βρίσκεται η κρήνη η οποία φέρει την ονομασία «Βουλγάρικο». Πρόκειται για μια μοναδική κατασκευή σε ολόκληρο το Δήμο της Εορδαίας αφού εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες κρήνες της περιοχής, αυτή είναι υπόγεια.

Η κρήνη βρίσκεται σε βάθος περίπου δύο μέτρων κάτω από τη γη. Σε αυτήν οδηγεί ένα πλακόστρωτο μονοπάτι μήκους περίπου είκοσι μέτρων ενώ δεξιά και αριστερά του μονοπατιού υπάρχουν πέτρινοι τοίχοι οι οποίοι στηρίζουν το χώμα. Οι τοίχοι ξεκινούν βαθμιδωτά για να φτάσουν στο χαμηλότερο βάθος το ύψος των δύο μέτρων. Δεξιά και αριστερά της βρύσης (η οποία είναι ακόμα ενεργή στις μέρες μας) υπάρχουν δυο εντοιχισμένα παγκάκια ενώ ως στέγαστρο χρησιμοποιείται πέτρινη τοξοειδής κατασκευή η οποία συγκρατεί και το χώμα που βρίσκεται ακριβώς από πάνω.

Εφαπτόμενο πάνω στον δυτικό τοίχο της κρήνης βρίσκεται ένα πέτρινο παγκάκι το οποίο έχει πέτρινη πλάτη ύψους περίπου δύο μέτρων και ξύλινο στέγαστρο καλυμμένο με κεραμίδια. Πάνω στην πλάτη υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
(7.9.1999)
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

Το μνημονευόμενο πρόσωπο ήταν Βλατσιώτης ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Αθήνα το 1999. Το σπίτι του βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κρήνη και το πέτρινο παγκάκι το οποίο ανεγέρθηκε εις μνήμη του.

Όσον αφορά την περίεργη ονομασία της κρήνης («Βουλγάρικο») οι απόψεις των χωριανών από πού αυτή προέρχεται, διίστανται. Μια άποψη θέλει την κρήνη να ονομάζεται έτσι διότι κατασκευάστηκε από Βούλγαρους μαστόρους ενώ μια δεύτερη (μάλλον η επικρατέστερη και η πιο πιθανή) θέλει την κρήνη να ονομάζεται έτσι διότι το νερό της είναι ιδιαιτέρως βαρύ. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.