Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Το μνημείο της ελευθερίας στη Ζάκυνθο

Το μνημείο της Ελευθερίας βρίσκεται τοποθετημένο στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου, εξήντα μέτρα νοτιοανατολικά του ανδριάντα του Διονύσιου Σολωμού. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή, έργο του γλύπτη Γεώργιου Καστριώτη. Το άγαλμα αναπαριστά με αφαιρετικό τρόπο μια γυναικεία μορφή (την ελευθερία) να αναδύεται μέσα από ένα σωρό συντριμμιών, έχοντας τα δυο τις χέρια υψωμένα προς τον ουρανό και κρατώντας σε αυτά ένα δάφνινο στεφάνι. Το έργο είναι τοποθετημένο πάνω σε μεγάλο, κυκλικό, πέτρινο βάθρο. Πάνω στο βάθρο υπάρχουν δυο εντοιχισμένες μεταλλικές πλάκες οι οποίες αναγράφουν τα παρακάτω:

Απ' τα κόκκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά
και σαν πρώτα ανδρειωμένη
Χαίρε ω χαίρε Ελευθεριά

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΝΗΣ ΚΥΡΟΥ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΗ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Κ. ΚΥΡΟΥ
1974

Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω επιγραφή, το έργο υπήρξε χορηγία της Αγνής Κύρου προς το Δήμο της Ζακύνθου και τοποθετήθηκε το 1974. Η Αγνή Κύρου ήταν σύζυγος του Αλέξη Κύρου ο οποίος υπηρέτησε για χρόνια στο διπλωματικό σώμα της Ελλάδας ως υποπρόξενος στο Γενικό προξενείο Κωνσταντινούπολης, ως γραμματέας στην πρεσβεία στο Βερολίνο και το Βελιγράδι, και ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ από το 1947 μέχρι και το 1953. Ασχολήθηκε με την διεθνοποίηση του κυπριακού ζητήματος. Πέθανε το 1969 σε ηλικία 68 ετών. 

Πάνω στη βάση του αγάλματος υπάρχει χαραγμένο το έτος της επανάστασης (1821) καθώς και η υπογραφή του γλύπτη και το χυτηρίου:

G.A. CASTRIOTIS

ΧΥΤΗΡΙΟΝ 
Δ. ΓΑΒΑΛΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.