Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Το μνημείο των πεσόντων Ζακυνθίων ομήρων αξιωματικών στη Ζάκυνθο

Στις 21 Ιανουαρίου του 1943 το ιταλικό πλοίο "Citta Di Genova" διέσχιζε το Ιόνιο Πέλαγος προκειμένου να περάσει από την Ελλάδα στην Ιταλία. Μεταξύ άλλων μετέφερε 152 Έλληνες αξιωματικούς αιχμάλωτους πολέμου που προορίζονταν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας και της Ιταλίας. Οι Ιταλοί προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να τρομοκρατήσουν το τότε ανερχόμενο αντιστασιακό κίνημα της Ελλάδας. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Ηπειρώτη αξιωματικού του Ιππικού Ηρακλή Γκερλιώτη την οποία διέσωσε ο Τάσος Κοντογιαννίδης, το επιταγμένο εμπορικό πλοίο δέχτηκε τορπίλη πιθανότατα από αγγλικό υποβρύχιο. Εκτός των 152 Ελλήνων ομήρων, στο πλοίο επέβαιναν και περίπου 800 Ιταλοί στρατιώτες οι οποίοι μετέβαιναν στην Ιταλία ως αδειούχοι. Ο τορπιλισμός του πλοίου πραγματοποιήθηκε έξω από τη νήσο Σάσων, στα ανοιχτά της Αλβανίας. Συνολικά πνίγηκαν 81 Έλληνες αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και ο θρυλικός συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης.

Στην πόλη της Ζακύνθου, στον δρόμο που συνδέει την πλατεία του αγίου Μάρκου με την πλατεία του Διονύσιου Σολωμού υπάρχει μνημείο προς τιμήν των Ζακυνθίων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους σε εκείνο το τραγικό ναυάγιο. Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου τριών μέτρων. Εδράζεται πάνω σε πέτρινο βράχο. Στην κορυφή της φέρει ως επίστεψη αέτωμα διακοσμημένο με φυτική διακόσμηση. Στην πρόσοψη υπάρχουν εγχάρακτα φύλλα δάφνης και από κάτω ακολουθεί η επιγραφή:

ΤΟΔΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟΝ
ΟΙ ΖΑΚΥΝΘΙΟΙ
ΕΥΛΑΒΩΣ ΑΦΙΕΡΟΥΣΙ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ 21-01-1943
ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΠΝΙΓΕΝΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

παρακάτω ακολουθούν εγχάρακτα τα ονόματα των Ζακυθίων αξιωματικών που πνίγηκαν εκείνη την μέρα:

ΑΝΤ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΣΥΝ/ΡΧΗΣ
ΣΠΥΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΤΑΓ/ΧΗΣ
ΠΑΝ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΧΑΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΛΟΧΑΓΟΣ
ΑΝΤ. ΠΑΤΡΑΣ ΛΟΧΑΓΟΣ
ΓΕΡΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΛ/ΓΟΣ
ΕΥΑΓ. ΜΑΚΡΗΣ ΑΝΘ/ΠΟΙΟΣ
ΚΩΝ. ΚΟΛΥΒΑΣ ΑΝΘ/ΓΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΑΝΘ/ΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ ΑΝΘ/ΓΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΝΘ/ΓΟΣ

Δεν αναφέρεται πουθενά το έτος κατασκευής του μνημείου και ο δημιουργός του.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.