Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η προτομή του Σπύρου Μερκούρη στην Κυψέλη

Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στον πεζόδρομο Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη των Αθηνών μετά την προτομή του Κοτζιά που είδαμε στην περασμένη ανάρτησh μας συναντάμε περίπου διακόσια μέτρα βορειοανατολικότερα κατά την ροή της οδού την προτομή ενός έτερου πολιτικού που διετέλεσε Δήμαρχος της πόλης, του Σπύρου Μερκούρη.

Μερικά λόγια για τον Σπύρο Μερκούρη

Ο Σπύρος Μερκούρης γεννήθηκε το 1856 στην Ερμιόνη Κρανιδίου. Πολιτεύτηκε σε σχετικά νεαρή ηλικία και το 1899 εκλέχτηκε Δήμαρχος Αθηναίων. Παρέμεινε στην θέση αυτή για 15 ολόκληρα χρόνια αποχωρώντας το 1914. Το 1916 κατηγορήθηκε για την διοργάνωση των Νοεμβριανών (πρόκειται για τα επεισόδια που οργάνωσαν και εκτέλεσαν οι βασιλόφρονες εναντίων των Βενιζελικών, ουσιαστικά ένα εκτεταμένο αντιβενιζελικό πογκρόμ που περιελάμβανε και το περίφημο ανάθεμα του Βενιζέλου) και ένα χρόνο μετά όταν επανήλθε στην εξουσία ο Βενιζέλος εξορίστηκε μαζί με άλλους αντιβενιζελικούς στο νησί της Κορσικής. 

Το 1920 όταν ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές και ανέλαβε και πάλι η φιλοβασιλική παράταξη υπό τον Δημήτριο Γούναρη ο Μερκούρης επέστρεψε από την εξορία ενώ η εις βάρος του θανατική καταδίκη διαγράφτηκε. Το 1929 εξελέγη και πάλι Δήμαρχος Αθηνών μέχρι το 1932. Διετέλεσε και βουλευτής Αττικοβοιωτίας. Ο γιος του ήταν επίσης βουλευτής ενώ εγγονή του ήταν η γνωστή σε όλους μας Μελίνα Μερκούρη.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια προτομή στημένη πάνω σε ένα βάθρο περίπου ενός μέτρου. Η προτομή δείχνει τον Μερκούρη σοβαρό με χαρακτηριστικά που προσδίδουν ώριμη εώς και προχωρημένη ηλικία. Φοράει σακάκι κουμπωμένο και από μέσα διακρίνεται ο γιακάς του πουκάμισου και η γραβάτα. Είναι σχεδόν φαλακρός με ελάχιστα μαλλιά στα πλαϊνά του κεφαλιού του και διαθέτει μούσι στο σαγόνι και μουστάκι. Στην βάση της προτομής αναγράφονται τα εξής λόγια:

ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
1899 - 1914
1929 - 1934

Δημιουργός της προτομής είναι ο γλύπτης Βάσος Φαληρέας. Η προτομή υπογράφεται από τον καλλιτέχνη το έτος 1931 (βλ. βιβλιογραφία).

Πως θα πάμε

Η προτομή του Σπύρου Μερκούρη βρίσκεται στην οδό Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη των Αθηνών. Την περιοχή μέχρι τις μέρες μας τουλάχιστον δεν εξυπηρετεί κάποια γραμμή του μετρό ή του ηλεκτρικού. Οπότε χρησιμοποιούμε κάποιο λεωφορείο ή τρόλεϊ που να διασχίζει την οδό Πατησίων. Κατεβαίνουμε στην στάση μετά την ΑΣΣΟΕ (ή πριν την ΑΣΣΟΕ αν ερχόμαστε από Γαλάτσι / Πατήσια) και κατευθυνόμαστε ανατολικά. Η Φωκίωνος βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα ανατολικώς της οδού Πατησίων. Η προτομή του Μερκούρη βρίσκεται αρκετά ψηλά, λίγο πριν την πλατεία της Κυψέλης στο μέσο του πεζόδρομου.

Διαβάστε για τον Σπύρο Μερκούρη Ι, ΙΙ
Δείτε φωτογραφίες από την προτομή του Σπύρου Μερκούρη εδώ
Προσωπογραφίες του Σπύρου Μερκούρη εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 -2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.