Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Το γλυπτό του Λέανδρου Ντόλα για το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Εορδαίας (2012)

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας στα έργα του 1ο Συμποσίου Γλυπτικής του Δήμου της Εορδαίας (2012) παρουσιάζοντας αυτήν την εβδομάδα το έργο του γλύπτη Λέανδρου Ντόλα.

Όταν συμμετείχε στο Συμπόσιο του Δήμου της Εορδαίας ο Λέανδρος Ντόλας ήταν ακόμα φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών των Αθηνών. Σε συνέντευξη του για την ιστοσελίδα «Τα Νέα της Πτολεμαΐδας» που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Youtube αναφέρει για το δημιούργημα του: «Το έργο μου έχει να κάνει με τον καπνό. Το θέμα που μας δόθηκε ήταν η ενέργεια και το συνδύασα με την Πτολεμαΐδα που έχει τα εργοστάσια και είναι μια εικόνα πολύ γνωστή σε όλους. Είναι μια καπνοειδής μορφή που μπορεί να είναι είτε από έκρηξη είτε από εργοστάσιο και δεν είναι μόνο η ρύπανση. Ο καπνός μπορεί να έχει μια διττή μορφή: μπορεί να είναι και δημιουργία ενέργειας μπορεί να είναι και μόλυνση, έκρηξη, καταστροφή».

Πρόκειται πράγματι για μια εξέχουσα προσέγγιση της ιδιοσυγκρασίας της πόλης μας καθώς και της πάλης που λαμβάνει χώρα στο συλλογικό μας ασυνείδητο τις τελευταίες δεκαετίες όπου η εξορυκτική δραστηριότητα προελαύνει: από την μια η δημιουργία, η ενέργεια δηλαδή, το ρεύμα, οι θέσεις εργασίας, η οικονομική άνθηση και από την άλλη η μόλυνση του αγέρα, η καταστροφή των υδάτων και τα γκρίζα ηλιοβασιλέματα. Πιστεύω πως ο καλλιτέχνης δεν θα μπορούσε να πετύχει καλύτερα τον καλλιτεχνικό του στόχο.

Το έργο είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και έχει ύψος περίπου ένα μέτρο και πενήντα εκατοστά. Φαντάζει ως έκρηξη, ως κύματα καπνού το ένα πάνω στο άλλο. Κάπου μέσα στον καπνό  μπορούμε να διακρίνουμε την υπογραφή του γλύπτη καθώς και το έτος της κατασκευής:

ΛΕΑΝΔΡΟΣ
2012

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.