Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η προτομή του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου στο Κολωνάκι

Σήμερα θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στα  γλυπτά που βρίσκονται στην Πλατεία Κολωνακίου η οποία ονομάζεται και "Πλατεία Φιλικής Εταιρείας". Από το όνομα καταλαβαίνουμε πως η Πλατεία είναι αφιερωμένη στην Φιλική Εταιρεία, στην οργάνωση η οποία σχηματίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και η  οποία σχεδίασε εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821.

Σε αυτή την πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης λίγα μέρα μακριά από το μέγαρο της Βουλής υπάρχουν οι προτομές των τριών Φιλικών (καθώς και κάποια άλλα γλυπτά με τα οποία θα ασχοληθούμε στο μέλλον) του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, του Τσακάλοφ και του Σκουφά. Ξεκινάμε την βόλτα μας στην Πλατεία του Κολωνακίου με την περιγραφή της προτομής του Παναγιώτη Αναγνωστόπολου.

Μερικά λόγια για τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο

Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα του νομού Αρκαδίας το 1790. Το 1808 μετανάστευσε μαζί με την οικογένεια του στην Σμύρνη και από εκεί σην Κωνσταντινούπολη όπου και παρακολούθησε μαθήματα σε ελληνικό σχολείο. Μετά το πέρασμα του από την Κωνσταντινούπολη εγκαταστάθηκε στην Οδησσό όπου και ήρθε σε επαφή με τον Σκουφά.Έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αφοσιώθηκε στους σκοπούς της. Ταξίδεψε στην Βλαχία και την Ιταλία για να στρατολογήσει μέλη για την οργάνωση ενώ είχε σημαντικό ρόλο στην δολοφονία του Νικόλαου Γαλάτη ενός μέλους της Εταιρείας ο οποίος είχε πέσει σε δυσμένεια και θεωρούνταν επικίνδυνος για τους σκοπούς της Εταιρείας.

Κατά καιρούς ήρθε σε σύγκρουση με τον Εμμανουήλ Ξάνθο σε μια κόντρα η οποία θα συνεχιζόταν για πολλά χρόνια ακόμα. Με την έναρξη της Επανάστασης κατέβηκε στην Πελοπόννησο και πήρε ενεργός μέρος στις μάχες στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Αναγνωσταρά (τον οποίο είχε ο ίδιος μυήσει στην Εταιρεία). Στην τρίτη Εθνοσυνέλευση αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα για την αγγλική προστασία. Με την έλευση του Καποδίστρια διορίστηκε νομάρχης Ηλείας ενώ αργότερα κατέλαβε και άλλες πολιτικές θέσεις όπως αυτή του διοικητή Εύβοιας. 

Πέθανε το 1854 από χολέρα στην Αθήνα.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια προτομή η οποία βρίσκεται ξεχωριστά από τις προτομές των τριών Φιλικών - Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ - και ίσως αυτή η τοποθέτηση να είναι μια επίσημη παραδοχή του γεγονότος ότι ο Αναγνωστόπουλος δεν υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας. Η διαμάχη του με τον Ξάνθο ήταν μεγάλη επί τούτου και οι ιστορικοί ακόμα και στις μέρες μας δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Πρόκειται λοιπόν για μια προτομή η οποία παρουσιάζει τον Αναγνωστόπουλο με μουστάκι, φορώντας τα επίσημα ρούχα του - παπιον και σακάκι. Έχει σοβαρό βλέμμα και μουσάκι στο κάτω χείλος. Στην πέτρινη βάση αναγράφονται τα λόγια:

Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΙΛΙΚΟΣ
ΕΞ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΗΣ


στην πλαϊνή πλευρά είναι χαραγμένα τα λόγια:


ΔΩΡΕΑ
ΓΡΑΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡ. Δ. ΓΡΑΙΚΙΩΤΗ
ΜΕΡΙΜΝΗ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΗΣ


και στην άλλη πλευρά:


Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ


Από αυτές τις επιγραφές λοιπόν μας γίνεται γνωστό το όνομα του γλύπτη (Θεόδωρος Παπαγιάννης) αλλά και των χορηγών του μνημείο (Γραικιώτικος Ίδρυμα και οι Σύλλογοι της Ανδρίτσαινας στην Αθήνα). Δεν γνωρίζουμε ωστόσο ημερομηνία.

Πως θα πάμε

Η προτομή του Αναγνωστόπουλου βρίσκεται μαζί με αυτές των υπόλοιπων φιλικών στην ομώνυμη πλατεία στο Κολωνάκι της Αθήνας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μετρό για να φτάσουμε στον προορισμό μας (στάση Σύνταγμα, μπλε και κόκκινη γραμμή). Από εκεί ανεβαίνουμε την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στρίβουμε αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού. Η Πλατεία βρίσκεται στα 100 μέτρα.

Διαβάστε για τον Αναγνωστόπουλο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV
Φωτογραφίες από την προτομή εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 -2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.